managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Europees ruimterecord voor Thomas Reiter

Posted by managing21 on augustus 8th, 2006

De Duitse astronaut Thomas Reiter heeft een Europees ruimterecord gevestigd. Dat meldt het European Space Agency (ESA). Reiter verblijft op dit ogenblik aan boord van het Internationaal Space Station (ISS) en heeft van alle Europese astronauten het langst in de ruimte verbleven. Het vorige record stond op naam van de Fransman Jean-Pierre Haigneré.

Jean-Pierre Haigneré maakte in 1993 en 1999 deel uit van de bemanning van het Russische ruimtestation MIR. Daarbij bleef in totaal 209 dagen, 12 uur, 25 minuten en 11 seconden in de ruimte. Vrijdag werd dat record gebroken door Thomas Reiter. Die verblijft sinds dertig dagen aan boord van het ISS en blijft daar nog tot december.

De Duitse astronaut zal dan in totaal ruim een jaar in de ruimte hebben doorgebracht. “Dat betekent een uitzonderlijke expertise en ervaring,” aldus ESA-topman Jean-Jacques Dordain. Reiter is volgens hem daarmee een symbool door de betrokkenheid van Europa in de ruimte.

Thomas Reiter verblijft voor de tweede keer in de ruimte. Tussen september 1995 en februari 1996 was hij al boordwerktuigkundige in het kader van het Euromir-programma. Hij was toen samen met Yuri Gidzenko en Serguei Avdeev in het Russische ruimtestation Mir. Thomas Reiter is de eerste niet-Amerikaan en niet-Rus die lid van de permanente bemanning van het ISS is.

Op donderdag 3 augustus werd Reiter ook de eerste ESA-astronaut die een ruimtewandeling vanuit het ISS uitvoerde, samen met NASA-astronaut Jeff Williams.