managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on augustus 9th, 2006

Het Amerikaanse mediabedrijf Playboy Enterprises – vooral bekend van het mannenblad Playboy – heeft in het tweede kwartaal en het eerste semester rode cijfers geschreven. Dat is het gevolg van dalende reclame-inkomsten en omzet. Playboy krijgt ook meer concurrentie bij de televisie- en internetactiviteiten. De omzet van Playboy daalde in het tweede kwartaal van 82,8 miljoen dollar naar 80,5 miljoen dollar. Er werd een kwartaalverlies in de boeken geschreven van 3,3 miljoen dollar, tegenover een winst vorig jaar van 4,6 miljoen dollar.

Het eerste vliegtuig dat Honda wil produceren, moet in 2010 in gebruik worden genomen. De Japanse fabrikant van auto’s en motoren zal de toestellen laten bouwen in een fabriek in de Verenigde Staten. Het bedrijf verwacht dat juist daar veel belangstelling zal zijn voor de zogeheten HondaJet. Honda maakte vorige maand bekend de luchtvaart in te stappen. Het bedrijf is van plan een klein passagiersvliegtuig te produceren dat plaats biedt aan zeven mensen. Honda mikt vooral op zakenlieden in de VS die veel op stap zijn. In oktober maakt de Japanse onderneming de prijs van het toestel bekend.

China gaat vergunningen veilen waarmee buitenlanders jacht mogen maken op wilde dieren, waaronder bedreigde diersoorten. Voor het neerschieten van een wolf moet een toerist ongeveer 200 dollar (155 euro) betalen en voor een yak 40.000 dollar (31.000 euro), meldde de krant Beijing Youth Daily. De veiling – de eerste in de Chinese geschiedenis – is zondag in Chengdu, de hoofdstad van de zuidwestelijke provincie Sichuan. „Sommige dieren staan op de lijst met bedreigde diersoorten, maar met de beperkingen die gaan gelden zal de jacht geen populaties kunnen uitroeien”, aldus de krant. De opbrengst van de vergunning en veiling wordt gebruikt voor dierenbescherming.

Aston Martin brengt slechts driehonderd exemplaren uit van de DBS, het model dat in de nieuwe James Bondfilm zijn opwachting maakt. Een gedeelte daarvan is trouwens al besteld. De Aston Martin DBS was volgens sportwagenfabrikant in eerste instantie exclusief bedoeld voor James Bond, maar omwille van het commercieel succes was ook al van aan de tekentafel bepaald dat de DBS ook in productie zou gaan. In de zomer van 2007 rolt het eerste exemplaar van de band, kort voor de eerste V8 Roadster, het tweede nieuwe Aston Martin-model voor volgend jaar. De DBS zal wellicht in januari op de autotentoonstelling van Detroit wordt gepresenteerd, anderhalve maand na het filmdebuut van de nieuwe bondfilm ‘Casino Royale’.

Het harde geitenkaasje Grand Cru Bettine van kaasmakerij Bettinehoeve in Etten Leur is tijdens een kaasvakbeurs in het Engelse Nantwich uitgeroepen tot de beste kaas van de wereld. Bettinehoeve is in 22 jaar van een hobbybedrijf uitgegroeid tot een van de grootste geitenkaasproducenten in West-Europa. Per jaar verwerkt het tien miljoen liter geitenmelk die geleverd wordt door 35 geitenhouders. De Bettinehoeve produceert voornamelijk zachte geitenkaas van het type Goudse kaas. De harde kaas is een bijproduct dat tien maanden ambachtelijke rijping heeft ondergaan. Het bedrijf heeft op de Nantwich International Cheese Show in de categorie zachte geitenkaas twee keer eerder een gouden certificaat bemachtigd. In Nantwich werd de titel de voorbije dertig jaar steeds aan een Britse producent toegewezen.

Nederlanders hebben blijkbaar hun buik vol van kroketten, frikadellen en hamburgers. Mede daardoor daalde de omzet van het voedingsmiddelenbedrijf Wessanen in het tweede kwartaal met ongeveer 6 procent tot 389 miljoen euro. “Wij merken de afnemende vraag in klassieke snacks bij Beckers,” aldus bestuursvoorzitter Ad Veenhof van moederbedrijf Wessanen. De index van dergelijke producten ligt in vergelijking met een jaar eerder op 85 tot 95 procent. Ook in België neemt de populariteit van deze snacks af. “We verliezen geen marktaandeel maar blijven gelijk. Als dan de totale verkoop daalt, dan gebeurt dat bij ons ook,” aldus nog Veenhof. Wessanen probeert bij Beckers de verloren omzet terug te winnen door hoogwaardige snacks in de markt te zetten, zoals satéproducten en Italiaanse delicatessen.

Adidas heeft in de eerste helft van het jaar zijn omzet met 53 procent verhoogd. Dat is onder meer te wijten aan het wereldkampioenschap voetbal in Duitsland. Adidas was officiële sponsor van het evenement en produceerde de ‘Teamgeist’-voetbal. De omzet bereikte de som van 4,9 miljard euro. Daarin zit ook de consolidatie van het vorig jaar overgenomen Reebok. zonder die overname steeg de omzet met 19 procent tot 3,8 miljard. De nettowinst kwam uit op 226 miljoen euro, een derde meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De resultaten waren beter dan analisten hadden verwacht. De zaken gaan vooral goed bij het eigen merk Adidas. Voor Reebok daarentegen verwacht de fabrikant een daling van de omzet van zo’n 5 procent over het hele jaar. Voor het tweede kwartaal daalde de verkoop bij Reebok met 13 procent.

In zes Indiase deelstaten is de verkoop van koolzuurhoudende frisdranken van de groepen Coca Cola en PepsiCo deze week verboden. De hetze begon vorig week toen uit een studie van een Indiase ngo bleek dat er pesticiden aangetroffen waren in de frisdranken. Pepsi en Coca Cola ontkennen formeel. In de zuidelijke deelstaat Kerala heerst een complete ban. De frisdranken mogen er niet meer geproduceerd, verkocht of geconsumeerd worden. Kerala is de eerste deelstaat waar een volledig verbod geldt. In de staat is er een fabriek van Coca Cola en van Pepsi. De naburige deelstaat Karnataka verbiedt de frisdranken vanaf 14 augustus in scholen en openbare ziekenhuizen. De voorbije dagen waren er al verbodsbepalingen in het centraal gelegen Madhya Pradesh en in Chhattisgarh. Daar zijn de frisdranken verboden in overheidsinstellingen en in scholen. Ook het westelijke Gujarat en het noordelijke Rajastan legden beperkingen op. De organisatie Centre for Science and Environment (CSE) vond restanten van pesticiden in stalen van 11 frisdranken van de twee groepen. De pesticiden zouden een verhoogd risico op kanker, geboorteafwijkingen, disfuncties van het zenuwstelsel en schade aan de nieren veroorzaken.

Autoproducent Suzuki heeft beslist om in Japan een nieuwe fabriek te bouwen om in te spelen op de toenemende vraag naar energiezuinige compacte auto’s voldoen.Voor het eerst in 25 jaar investeert de Japanse autobouwer 520 miljoen dollar in een nieuwe productielokatie. Het bedrijf bouwt in de Shizuoka regio naast bestaande fabrieken zijn eerste werkplaats die volledig is toegespitst op de fabricage van zuinige compacte modellen. In het najaar van 2008 moeten de eerste auto’s uit de fabriek rollen. Topman Osamu Suzuki verwacht dat dit de laatste fabriek is die de autoproducent opricht in Japan. Het bedrijf zal zich in de nabije toekomst richten op het opstarten van extra fabrieken in Azië. Ook zei de roerganger dat Suzuki af wil van de allerkleinste modellen.

Amerikaanse surfers hebben de afgelopen twee jaar meer dan 8 miljard dollar verloren door schade veroorzaakt door computervirussen, spyware en phishing. Een surfer in de Verenigde Staten heeft een kans van één op drie om het slachtoffer te worden van online misdaad. Criminelen wisten onder meer via phishing ongeveer 630 miljoen dollar te verzamelen. Verder werd zo’n 7,8 miljard dollar besteedt aan reparaties en het vervangen van software die geïnfecteerd was door virussen of spyware. Meer dan 64 procent van 2.000 ondervraagde surfers had de afgelopen twee jaar een virus gevonden op zijn pc. Meer dan 50 procent moest door toedoen van een virus zijn harde schijf herformatteren. Zo’n 17 procent van de ondervraagden gebruikt geen antivirusprogramma, noch firewall.

Meer Nieuws