managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

BP wist al lang van roestprobleem

Posted by managing21 on augustus 9th, 2006

British Petroleum (BP) probeert het grootste olieveld van de Verenigde Staten deels open te houden. De olieproducent ligt echter zwaar onder vuur omdat er te veel zou bespaard zijn op het onderhoud van de installaties. Het bedrijf zou al twee jaar lang geweten hebben dat de leiding in Prudhoe Bay met roestproblemen had te kampen.

Werknemers in Alaska hebben volgens de Financial Times al in 2004 een brief gestuurd aan de bedrijfstop. Ze maakten zich al jaren zorgen over de veiligheidsrisico’s die arbeiders en het milieu lopen. Ze eisten dat de erosie van de pijplijn werd aangepakt, voordat er ongelukken zouden gebeuren.

BP moet nu kilometers verroeste pijpleidingen vervangen een grote lekkage worden vervangen. De werkzaamheden zouden maanden in beslag kunnen nemen. Door het afsluiten van Prudhoe Bay ligt echter acht procent van de Amerikaanse olieproductie plat. Dat zou tot brandstoftekorten kunnen leiden.

Een gebrek aan onderhoud zou de oorzaak zijn van het probleem. De leiding is dertig jaar oud, voor een dergelijke infrastructuur ver boven de pensioenleeftijd. Omdat de olie tegenwoordig onder veel hogere druk door buizen wordt gepompt, zou slijtage versnellen. BP wil nu een gedeelte van het olieveld open houden terwijl de leiding wordt hersteld. Het hele veld produceert dagelijks 400.000 vaten, BP zou uit het westelijke deel 185.000 vaten per dag kunnen oppompen.