managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Elzas rouwt om zuurkool

Posted by managing21 on augustus 11th, 2006

De grote droogte van de voorbije periode heeft zware gevolgen voor de culinaire cultuur van de Elzasstreek. De productie van witte kool is door de hitte is gedecimeerd, waardoor 2006 het slechtste zuurkooljaar uit de geschiedenis dreigt te worden. De productie zou door een slechte oogst immers veertig procent lager liggen dan normaal.

David Frank, voorzitter van de Association Française des Choucroutiers, vertelde aan het persbureau Agence France Presse, dat 2003 tot nu toe het slechtste zuurkooljaar was geweest voor de producenten. Maar de situatie zal volgens hem dit jaar nog veel slechter uitdraaien.

Zuurkool is één van de typische streekgerechten van de Elzas. Per jaar verorbert een Elzasser gemiddeld anderhalve kilo zuurkool per jaar. Dat is twee keer zoveel als in de rest van Frankrijk. De kolen zouden nog amper anderhalve kilogram opleveren, tegenover een gemiddelde van vijf tot zes kilogram in normale jaren.

Ook elders in Frankrijk wordt er alarm geslagen. In het Etang de Thau (Languedoc) zouden de mossel- en oesterkwekers zelfs 10.000 ton opbrengst hebben verloren. Dat zou een schade betekenen van meer dan twintig miljoen euro.