managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Russische onderdelen voor nieuw Boeing-toestel

Posted by managing21 on augustus 11th, 2006

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft een joint-venture gevormd met het Russische VSPMO-Avisma voor de productie van onderdelen voor de B787 Dreamliner. De twee bedrijven hebben een even groot aandeel in de joint-venture, maar het Russische bedrijf staat op het punt overgenomen te worden door een wapenproducent die op de zwarte lijst van de Amerikaanse regering staat.

VSMPO is de grootste titanium-productent van de wereld. Het bedrijf zal in de buurt van Verkhnyaya Salda (Oeral) onderdelen bouwen voor de B787 Dreamliner. De uiteindelijke afwerking gebeurt echter in de Boeing-fabriek in Portland (Oregon). Het nieuwe passagierstoestel zou in 2008 in productie moeten gaan.

Mike Cave, ondervoorzitter van Boeing, vertelde aan het persbureau Interfax dat beide bedrijven baat hebben bij deze samenwerking. “VSMPO kan zijn titaniumproductie opdrijven, terwijl Boeing zijn efficiëntie kan opdrijven en de productiekosten drukken,” voerde hij aan.

VSMPO-Avisma en Boeing werkten al sinds 1997 samen voor bepaalde activiteiten. Probleem zou echter kunnen zijn dat de Verenigde Staten sancties heeft opgelegd aan twee Russische wapenproducenten. Eén daarvan is Rosoboronexport, dat op het punt staat om een meerderheidsparticipatie te verwerven in VSMPO-Avisma.

VSMPO-Avisma is al een belangrijke titanium-leverancier van zowel Boeing als Airbus. De Amerikaanse vliegtuigbouwer zou de volgende dertig jaar voor 18 miljard dollar Russisch titanium willen afnemen.