managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Reddingsplan voor Kaspische Zee

Posted by managing21 on augustus 11th, 2006

Rusland, Iran, Azerbejan, Kazakstan en Turkmenistan hebben een overeenkomst gesloten om de zwaar vervuilde Kaspische Zee te beschermen. Het verdrag wordt morgen van kracht en moet onder meer de redding betekenen van de kaviaarindustrie en de Kaspische zeehond.

Het is de eerste keer dat de vijf betrokken landen een overeenkomst hebben getekend met een bindende inhoud. Het project moet leiden tot een bescherming van het wildbestand, het controleren van het milieu, de bestrijding van de vervuiling en een samenwerking op het gebied van ecologische rampenbestrijding.

“Het gevoelige milieu van de Kaspische Zee is bijzonder kwetsbaar voor de enorme groei van de olie- en gasproductie in de regio,” benadrukte Achim Steiner, topman van het United Nations Environment Programme (UNEP), tegenover het persbureau. “De situatie wordt nog verergerd door de extreme klimaatomstandigheden en politieke problemen.”

De Kaspische steur, die de zwarte kaviaar produceert, is met uitsterven bedreigd, te wijten aan decennia van overbevissing, het aanleggen van dammen en pollutie. Ook de Kaspische zeerob is een bedreigde soort. “Maar de ondertekenaars zullen hun tanden moeten laten zien om resultaten te bereiken,” waarschuwde Greenpeace-wetenschapper David Santillo.

De regio produceerde in 2004 ongeveer 1,9 miljoen vaten olie per dag en de reserves zijn even groot als die van de Verenigde Staten. Petroleumgiganten zoals Exxon Mobil en British Petroleum hebben er verscheidene operaties. De Kaspische Zee heeft een oppervlakte van 370.886 vierkante kilometer. In het gebied wonen ongeveer 11 miljoen mensen.

De ondertekenaars zouden ook proberen de oorzaak te achterhalen van de veranderingen in het zeeniveau, wellicht veroorzaakt door aardbevingen of verschuivingen van sediment. Tussen 1880 en 1977 zakte het niveau van de Kaspische Zee met vier meter, om dan plots weer te stijgen en voor overstromingen en miljarden dollars schade te zorgen.