managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Criminelen vangen met sms-taalgebruik

Posted by managing21 on augustus 11th, 2006

Psychologen van de universiteit van Leicester (Engeland) denken dat ze met een studie van het sms-taalgebruik criminelen kunnen identificeren. Ze willen daarbij in eerste instantie onderzoeken hoe een individu kan geïdentificeerd worden aan de hand van zijn taalgebruik en hoe dat taalgebruik beïnvloed wordt door sms-berichten van vrienden.

In 2002 werd de Brit Stuart Campbell veroordeeld voor de moord op zijn 15-jarig nichtje Danielle Jones uit Essex. Ook daarbij werd gebruik gemaakt van sms-analyse. Volgens de verdediging had het meisje na haar verdwijning in 2001 nog twee berichten gestuurd, maar forensische analisten slaagden erin een verschil aan te tonen tussen die berichten en het normaal sms-taalgebruik van het jonge slachtoffer.

Op die manier konden ze specialisten aantonen dat Campbell de teksten na de ontvoering van Danielle Jones door Campbell waren verstuurd, gebruik makend van de mobiele telefoon van het slachtoffer. Campbell werd wegens moord veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf.

De onderzoekers hopen tenminste honderd anonieme vrijwilligers te kunnen aantrekken om gelijklopendheden en verschillen in het gsm-taalgebruik van individuen en groepen te kunnen ontdekken. “De gebruikers van sms-communicatie volgen zelden linguistische conventies,” aldus onderzoeksleider Tim Grant in het magazine Telecoms.com.

“Die vrijheid zal wellicht leiden tot individuele stijlverschillen, waardoor de identiteit van de individuele gebruikers zou kunnen achterhaald worden,” stipte Grant aan. “Maar we willen ook onderzoeken hoe de stijl van het individu beïnvloed kan worden door sms-berichtjes van zijn vrienden.”