managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on augustus 12th, 2006

Drie ex-stewardessen van de Braziliaanse luchtvaartmaatschappij Varig gaan uit de kleren om de noodlijdende maatschappij financieel een zetje te geven. De goodwill van de blondines verschijnt in de eerstvolgende Braziliaanse editie van Playboy, zo is vernomen van de redactie van het blad. Sabrina Knop (27), Patricia Kreusburg (29) en Juliana Neves (26), gewezen Varig-hostessen, poseren aan boord van een toestel van de nationale luchtvaartmaatschappij die een zware finaniële crisis doormaakt. Vanaf eind augustus wil Varig weer een stuk van de luchtvaartmarkt inpalmen door opnieuw een tiental Braziliaanse steden te bedienen en drie internationale bestemmingen (Caracas, Buenos Aires en Frankfurt) aan te bieden. De voormalige nationale luchtvaarttrots ontsnapte op 21 juli in extremis aan een vereffening en bedient nog slechts tien vliegtuigen. Ooit werkten bij Varig 10.000 personeelsleden.

Het aantal buitenlanders dat naar België komt om medische zorgen te ondergaan in een ziekenhuis is de laatste jaren sterk gestegen. Dat blijkt uit een enquête van de VLD bij de Vlaamse ziekenhuizen. Vooral technische disciplines, zoals cardiologie, plastische chirurgie en oogheelkunde scoren sterk. Uit cijfers van de Vlaamse administratie blijkt dat het aantal buitenlandse patiënten in de Vlaamse ziekenhuizen tussen 1999 en 2003 bijna verdubbelde tot ruim 25.000, goed voor ongeveer 2 procent van het totaal aantal opnames. Daarmee is ons land koploper in de Europese Unie. Deze stijging lijkt zich voort te zetten. De grote meerderheid van de algemene en universitaire ziekenhuizen die meerwerkten aan de enquête, heeft de laatste jaren buitenlandse patiënten voor geplande zorgen opgenomen. Bijna 90 procent van de opgenomen buitenlanders komt uit buurlanden, met Nederland op kop. De verklaring voor het succes van onze ziekenhuizen ligt niet alleen bij de wachtlijsten in landen als Nederland en Groot-Brittannië, maar ook bij de reputatie van de ziekenhuizen hier.

Eind juli registreerde de weblogzoekmachine Technorati zo’n 50 miljoen blogs op het internet. Dat blijkt uit een driemaandelijkse studie van Technorati. Uit het onderzoek blijkt dat de blogosfeer honderd keer groter is dan drie jaar geleden. Op dit moment zou de blogosfeer elke 6,5 maand zelfs verdubbelen in grootte. Per dag worden ongeveer 175.000 weblogs aangemaakt, aan een gemiddelde van twee weblogs per seconde. Daarnaast worden er elke dag 1,6 miljoen berichten geplaatst, wat neerkomt op 18,6 berichten per seconde. Dat is twee keer zo veel als een jaar geleden. De dominante taal binnen de blogwereld is nog steeds het Engels, met 39 procent van de postings. De tweede populairste taal in blogs is het Japans met 31 procent, gevolgd door het Chinees met 12 procent. Daarna komt het Spaans met 3 procent. Het Italiaans, Frans, Russisch en Portugees nemen elk 2 procent voor hun rekening. Het Nederlans en het Duits tenslotte vertegenwoordigen elk 1 procent.

Het Belgische Skynet heeft de kaap van de 100.000 blogs overschreden. Skynet voerde naar aanleiding van deze mijlpaal een beperkt onderzoek naar het profiel van de bloggers. Hieruit bleek dat de meerderheid van de Skynet bloggers Franstalig is (70 procent), een groot verschil met de algemene Belgische internetbevolking, waar slechts 40 procent Franstalig is. Uit de interne studie bleek verder dat 46,2 procent van de Skynet bloggers in Wallonië woont. Zo’n 44 procent blogt vanuit het Brusselse, en slechts 9,8 procent situeert zich in het Vlaamse landsgedeelte. De meeste Skynet-bloggers zijn tussen de 25 en de 44 jaar oud.

Momenteel kan de oliemarkt de problemen met de productie in Prudhoe Bay, in Alaska, aan. Dat zegt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) vrijdag in zijn maandelijks rapport. Maar de buffer is gering, rekening houdend met het orkaanseizoen dat eraan komt in de VS. British Petroleum heeft begin deze week de productie in Prudhoe Bay voor tweederde moeten afbouwen nadat was gebleken dat de pijpleiding lekte. Naast de problemen in Alaska wegen ook het geweld in Nigeria en de spanningen in het Midden-Oosten op de productie. Het IEA laat zijn prognose voor de wereldwijde olievraag dit jaar onveranderd. Het rekent op de noodzaak van 84,8 miljoen vaten per dag. Volgens het agentschap is er slechts een overschot van 2 miljoen vaten per dag, een historisch minimum. De olieprijs ging vrijdag opnieuw de hoogte in na de daling van donderdag. Handelaars gingen er toen van uit dat het luchtvaartverkeer zou verminderen als gevolg van de toegenomen terreurdreiging. Dus zou ook de vraag naar kerosine dalen.

Vier op de vijf Belgen eten niet genoeg brood, beschuiten of granen bij het ontbijt. Dat blijkt uit een onderzoek van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid. Een mens heeft dagelijks tussen 175 en 420 gram brood nodig, of ongeveer vijf tot twaalf sneden. Uit cijfers van 2004 blijkt dat Belgen ouder dan vijftien jaar gemiddeld niet meer dan 133 gram brood, beschuit of granen per dag binnenkrijgen. Dat is 42 gram minder dan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Slechts 20,7 procent van de ondervraagden (34,2 procent van de mannen en 7,3 procent van de vrouwen) komt aan dat minimum. Gemiddeld aten de ondervraagden 120 gram brood per dag. Vlamingen eten meer brood dan Walen en Brusselaars.

De productie van landbouwmachines en trekkers is in de nieuwe lidstaten van de Eu ropese Unie fors toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de Duitse brancheorganisatie voor agrari sche mechanisatie VDMA. Vorig jaar steeg de productie in de nieuwe lidstaten met 17 procent ten opzichte van het jaar ervoor. In 2005 werd er in totaal voor 1,4 miljard euro aan agrarische mechanisatie geproduceerd. De export van de nieuwe lidstaten steeg met 21 procent naar 482 miljoen euro. De lokale productie wordt geruggesteund door de groeiende vraag naar landbouwmachines in eigen land, aldus de VDMA. In vergelijking met de productie van landbouwmachines in de rest van Europa blijft het aandeel in de nieuwe lidstaten evenwel klein. In 2005 hebben in de totale EU ruim 3.000 bedrijven voor 19,8 miljard euro verkocht. Dit is 4 procent meer dan in 2004. Voor dit jaar wordt een groei van 3 procent verwacht, zodat het totaal op 20,6 miljard euro zou uitkomen. De groei is volgens VDMA het gevolg van de schaalvergroting in de landbouw en de betere prijzen die vorig jaar voor de landbouwproducten wer den betaald. Wereldwijd is de productie van landbouwmachines vrij stabiel op een hoog niveau. Vooral in Azië en Oost–Europa is er veel vraag naar grotere machines.

Bijna een miljoen Nederlanders (999.340) heeft vorig jaar een of meer nachten doorgebracht in een Belgisch hotel. Dat blijkt uit cijfers van het Nationaal Instituut voor de Statistiek (NIS). Nederlanders zijn daarmee, na de Belgen zelf en de Britten, de trouwste bezoekers van de ruim 1800 Belgische hotels. Nederlanders scoren nog beter in de statistieken van vakantieparken en campings. Ruim 350.000 Nederlanders bezochten vorig jaar een vakantiepark in België. Alleen de Belgen zelf zochten vaker in eigen land een vakantiebungalow op. Uit de NIS-cijfers blijkt verder dat Nederland Dat Nederland een land van kampeerders blijft, blijkt ook uit de Belgische cijfers. Zo bleken 267.699 Nederlanders één van de 350 Belgische campings te bezoeken. De campings genieten daarmee een grotere populariteit bij de Nederlanders dan bij de Vlamingen.

Het is slecht gesteld met de populariteit van de Belgische nationale voetbalploeg. Er was bar weinig belangstelling bij Belgische televisiezenders voor de uitzendrechten van de interland tegen Kazachstan volgende week. VTM kocht de rechten uiteindelijk voor slechts 50.000 euro. Volgens de Belgische krant De Morgen waren de televisierechten van de Rode Duivels nooit eerder zo weinig waard. En dat is volgens de krant de schuld van de voetbalbond zelf, want die wees in eerste instantie een bod van VTM van 240.000 euro per wedstrijd voor vijftien thuisinterlands af. De bond hoopte op meer geld als het de wedstrijden per stuk zou verkopen, maar kwam bedrogen uit toen er geen belangstelling was.

Vanaf de basis Kourou in Frans-Guyana heeft de Europese superraket Ariane-5 ECA zaterdagmorgen met succes twee telecommunicatiesatellieten gelanceerd, zo was rechtstreeks op het internet te volgen. Om kwart na middernacht Belgische tijd vertrok de 172ste Ariane-raket. Dit is een van de krachtigste draagraketten ter wereld. De nuttige lading bestond uit de Japanse civiele telecomsatelliet JSCAT-10 en de Franse militaire communicatiesatelliet Syracuse 3B en woog in totaal bijna 9 ton.

Meer Nieuws