managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Unabomber-bezit wordt online geveild

Posted by managing21 on augustus 13th, 2006

Een Amerikaanse rechter heeft bevolen dat de eigendommen van Theodore Kaczynski, de beruchte Unabomber, tijdens een online veiling moeten verkocht worden. Dat moet helpen om de schadevergoeding aan de slachtoffers te betalen. Het gaat om het dagboek van de moordenaar, maar ook bijlen, schrijfmachines en boeken die in beslag genomen werden in de blokhut van Kaczynski in de staat Montana. Het geld moeten dienen om de schadevergoeding te helpen betalen. 

Kaczynski moet in totaal 15 miljoen dollar schadevergoeding betalen aan de slachtoffers en hun familieleden. Het online veilinghuis krijgt niet meer dan tien procent van de inkomsten om zijn onkosten te betalen. Later dit jaar zal de datum van de veiling bekend gemaakt worden en zal ook een veilinghuis aangeduid worden. Het dagboek van Kaczynski zou volgens The San Francisco Chronicle ongeveer 22.000 bladzijden tellen en zijn anti-sociale gevoelens duidelijk naar voor brengen.

Daarnaast zal de veiling ook allerlei werktuigen, messen, bogen en pijlen, kledij, schrijfmachies en een brieventas met zijn diploma’s van de University of Michigan omvatten. De voorwerpen werden door een inval in de blokhut in 1996 buit gemaakt. Ook een 200-tal boeken van de Unabomber zal worden geveild. Het materiaal waarmee Kaczynski zijn bommen maakte, worden niet te koop gesteld. Kaczynski krijgt dat materiaal ook niet terug, zoals hij gevraagd had.

Kaczynski (64) doodde tussen 1978 en 1995 drie mensen met meer dan twintig huisgemaakt bommen. Meer dan twintig andere mensen werden gewond. Kaczynski, zelf een gewezen wiskundedocent, streed tegen naar eigen zeggen tegen het kwaad van de technologische vooruitgang en stuurde zijn bombrieven naar onder meer wetenschappers. In 1995 eiste hij dat zijn pamflet ‘Industrial Society and its Future’ in enkele grote kranten gepubliceerd zou worden. De schrijfstijl werd echter herkend door David Kaczynski, de jongere broer van de Unabomber. Die verwittigde de politie en op 3 april 1996 werd de Unabomber gearresteerd in zijn afgelegen blokhut in Lincoln (Montana).

Op 22 januari 1998 bekende de Unabomber schuld. Daardoor ontliep hij de doodstraf. Hij werd echter veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, zonder mogelijkheid op vervroegde vrijlating. Hij zit zijn straf uit in het Florence Federal Correctional Complex (Colorado), een gevangenis met een maximale beveiliging en bekend als het Alcatraz van de Rockies.