managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Europa werkt aan terreurproof vliegen

Posted by managing21 on augustus 13th, 2006

Europese wetenschappers hopen tegen 2008 een vliegtuigtechnologie ontwikkeld te hebben die het voor terroristen bijzonder moeilijk maakt om vliegtuigen te kapen of bommen aan boord te smokkelen. De wetenschappers geven toe dat het risico onmogelijk herleid kan worden tot nul, maar het systeem zou de beveiliging wel grotendeels waterdicht maken. De technologie, ondersteund door de Europese Unie, zou tegen 2010 of 2012 op de markt kunnen komen.

 

Het programma ‘Security of Aircraft in the Future European Environment’ (SAFEE) werd in 2004 opgestart. Dat ging gepaard met een investering van 35,8 miljoen euro. Aan het project wordt gewerkt door Airbus, EADS, BAE Systems, Thales en Siemens. De Europese Commissie ondersteunt het onderzoek met een subsidie van 19,5 miljoen euro. Na de aanslagen van 11 september 2001 werden al enkele nieuwe veiligheidsmaatregelen genomen, maar SAFEE zou veel verder gaan.

Het elektronisch systeem van SAFEE zou passagiers en hun bagage aan elkaar koppelen, zodat men zeker is dat alle bagage en passagiers aan boord zijn. Camera’s aan de check-in en bij de toegangsdeur van het vlieguig zouden met biometrische technologie controleren of de vliegtuigpassagier dezelfde is die zich aan de check-in heeft aangemeld. Tevens zouden de passagiers elektronisch op sporen van explosieven worden gecontroleerd.

Tijdens de vlucht moet een Onboard Threat Detection System met video en audio verdachte gedragingen opsporen en analyseren. Bij een verdacht feit zou de bemanning automatisch worden gealarmeerd. Alle communicatie, met inbegrip de gesprekken tussen de cockpit en de controle op de grond, wordt beveiligd. Ook de toegang tot de cockpit wordt biometrisch beschermd, zodat kan gecontroleerd worden of de gezagvoerder aan het stuur zit of iemand anders. Indien het vliegtuig van zijn toegelaten route afwijkt, zou ook automatisch worden gegarandeerd dat het vliegtuig nergens kan tegen te pletter vliegen.