managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

NASA gaat weer bouwen

Posted by managing21 on augustus 13th, 2006

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA knoopt weer aan met de verdere bouw van het International Space Station (ISS). Het ruimteveer Atlantis zal eind deze maand opnieuw enkele nieuwe modelus naar het ruimtestation brengen. De voorbije shuttle-vluchten werden vooral gebruikt om de veiligheid van de Amerikaanse ruimteveren te controleren en testen. Atlantis wordt gelanceerd op 27 augustus. 

Atlantis neemt een 17,5 ton module mee die gekoppeld zal worden aan het centrale gedeelte van het ruimtestation. Ook zullen twee nieuwe zonnepanelen worden geassembleerd om de elektriciteitsproductie van het ruimtestation te verdubbelen. Dat heeft de ruimtevaartorganisatie NASA bekend gemaakt. “De voorbije tests hebben uitgewezen dat de shuttles in optimale staat verkeren,” aldus een NASA-woordvoerder in het magazine Space.com. “We kunnen nu weer verder gaan met de geplande afwerking van het ruimtestation.”

De NASA brak van de bouw in eind 2002 af. Door het verongelukken van het ruimteveer Columbia in 2003 bleven de shuttles immers meer dan twee jaar aan de grond, terwijl ingenieurs nieuwe veiligheidsmaatregelen ontwikkelden. Daarna heeft de ruimtevaartorganisatie twee testvluchten ingelegd om de deugdelijkheid van de aangebrachte wijzingen aan te tonen. Er zouden nu nog vijftien shuttle-vluchten moeten komen om het ISS tegen 2010 helemaal af te werken. Dat jaar zullen de shuttles immers uit gebruik genomen worden. Eventueel kunnen er ook nog twee reserve-missies worden ingelegd.

De cargolading van Atlantis zal de zwaarste zijn die in shuttle ooit heeft meegenomen naar het ruimtestation. Om het hele gevaarte te installeren zullen twee astronautenteams drie ruimtewandelingen moeten uitvoeren. De NASA voorspelde dat het shuttle-programma de resterende tijd bijzonder druk zal zijn. “Het wordt een voortdurend heen en weer vliegen om het ruimtestation tijdig klaar te krijgen,” aldus de ruimtevaartorganisatie.