managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on augustus 14th, 2006

China Mobile is op het gebied van marktwaarde de grootste aanbieder van mobiele telefonie geworden. Het bedrijf is op de beurs van Hong Kong genoteerd met een waarde van 132 miljard dollar. Het Britse Vodafone zag zijn marktwaarde dalen tot 110 miljard dollar en wordt teruggewezen naar de tweede plaats. Ook op het gebied van klantenportefeuille staat China Mobile op de eerste plaats. Het Chinese bedrijf heeft ruim 200 miljoen gebruikers, bijna 20 miljoen meer dan Vodafone. Op het gebied van omzet blijft Vodafone, onder meer ook aandeelhouder van Proximus, echter marktleider.

Van de 21 rijkste landen van de wereld doet Nederland het meest om het leven van mensen in de derde wereld te verbeteren. Dit blijkt uit de Commitment to Development Index 2006, die gisteren is gepubliceerd door het Center for Global Development. Nederland stond in 2004 ook op de eerste plaats. Vorig jaar nam Denemarken de koppositie over. Dit jaar staat Denemarken tweede, gevolgd door Zweden en Noorwegen. Japan is al jaren hekkensluiter, de Verenigde Staten staan op dertien. Denemarken schroefde zijn ontwikkelingsbudget op drie jaar tijd met veertien procent terug, terwijl de economie groeide met negen procent. Dat kostte het land de koppositie. In absolute zin zijn de Verenigde Staten de grootste verschaffer van ontwikkelingshulp, maar gemeten aan de omvang van de Amerikaanse economie gaat het om een kleine bijdrage en een groot deel van de hulp is gekoppeld aan de eis om er Amerikaanse goederen en diensten voor te kopen.

China gaat buitenlandse tekenfilms van de staatstelevisie bannen. Vanaf 1 september zullen op primetime, van vijf uur ‘s middags tot acht uur ’s avonds, alleen programma’s van Chinese makelij te zien zijn. Buitenlandse cartoons, in het bijzonder uit Japan, zijn ontzettend populair bij Chinese kinderen. De Chinese animatiestudio’s moeten concurreren met de stroom importproducten. De communistische regering heeft de afgelopen tijd gestaag haar invloed op de Chinese televisie vergroot door horrorfilms te verbieden op primetime en het gebruik van Engelse woorden te beperken. In 2000 werd al eens opgeroepen om de hoeveelheid buitenlandse cartoons te verminderen. In 2004 werd de maatregel van kracht dat ten minste 60 procent van de cartoons op prime time Chinees moest zijn. De overheid heeft onlangs vijftien productiehuizen opgericht in een poging een competitieve Chinese cartoonindustrie te creëren.

De Amerikaanse supermarktketen Wal-Mart heeft bekend gemaakt zijn distributienetwerk te zullen gebruiken om de milieuvriendelijker brandstof ethanol aan de man te brengen. Het gebrek aan tankstations die ethanol aanbieden, is nog een groot knelpunt. Maar met de hulp van Wal-Mart kan het aantal pompplaatsen in een klap verzesvoudigen. Vandaag biedt nog geen half procent van alle Amerikaanse tankstations autobrandstof op basis van ethanol aan. Slechts 800 van de 170.000 tankstations beschikt over een ethanolpomp. Wal-Mart haalt er dubbel voordeel uit, want dankzij het ecologische tintje poetst de keten zijn gehavend blazoen op en lokt daarmee ook extra klanten. Vijf miljoen Amerikaanse auto’s beschikken al over een motor die zowel op ethanol als op benzine draait. In Brazilië kan driekwart van alle nieuwe auto’s op ethanol rijden.

De Nederlandse brouwer Heineken wordt het officiële biermerk van de Engelse voetbalclub Chelsea. Hiermee verdringt de bierbrouwer Budweiser als huisbier van de Engelse club. Heineken heeft voor de komende vier seizoenen de exclusieve rechten verworven om bier te schenken op Stamford Bridge, de thuishaven van Chelsea. Het is voor het eerst dat Heieneken een exclusief schenkcontract heeft gesloten met een individuele voetbalclub. De brouwer hoopt met de overeenkomst de relatie met voetbalfans te versterken en zijn zichtbaarheid in Groot-Brittannië te vergroten. In de omgeving van het stadion van Chelsea zal het aantal verkooppunten voor Heineken-bier ook toenemen.

Het dagelijks slikken van een pil moet voorkomen dat 50-plussers hart- en vaatziekten krijgen. In Nederland zullen nog dit jaar vijfhonderd mensen meedoen aan een proef met de preventiepil. Het gaat om een combinatiepil waarin bloeddrukverlagende middelen, een cholesterolverlager en een aspirientje zijn samengevoegd. Jaarlijks overlijden in Nederland 136.000 mensen. Meer dan een derde daarvan sterft aan een hart- of vaatziekte. Om de kans op dit soort ziekten daadwerkelijk te verkleinen moeten 50-plussers de preventiepil dagelijks gedurende een groot aantal jaren slikken. Volgens de onderzoekers vermindert het slikken van de pil de kans op een hartinfarct of beroerte met tachtig procent. Wetenschappers van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam zijn bezig met het opzetten van de proef. Als de proef slaagt, wordt een groter onderzoek opgezet met enkele duizenden deelnemers.

De Nederlandse Koninklijke Bibliotheek gaat ongeveer acht miljoen krantenpagina’s inscannen en online toegankelijk maken. Het zou het grootste digitaliseringsproject van de wereld zijn. Het gaat daarbij om landelijke, regionale en koloniale dagbladen van 1615 tot 1995. Dat moet niet alleen een enorme bron aan informatie opleveren, maar ook het verdwijnen van definitief teloorgaan van de kranten tegengaan, want de papieren edities zijn langzaam aan het vergaan. Inmiddels is al een database samengesteld met 350.000 doorzoekbare krantenpagina’s uit de landelijke dagbladen Het Centrum, De Nieuwe Rotterdamsche Courant, Het Vaderland en Het Volk. Dat zijn echter allemaal kranten die niet meer bestaan. De huidige Nederlandse dagbladen zijn niet gelukkig met het project van de Koninklijke Bibliotheek, want zij hopen uit hun eigen archieven nog geld te kunnen halen. Daarover zal nog onderhandeld moeten worden. Voor de oudere kranten zijn de auteursrechten vervallen.

Het landhuis waar Sherlock Holmes-auteur Arthur Conan Doyle jarenlang in gewoond heeft, verkeert zwaar in verval. Het gemeentebestuur van Hindhead in het Britse Surrey heeft geen geld om villa Undershaw te redden en een projectontwikkelaar die appartementen van het huis wilde maken, doet voorlopig ook niets. Hij schrok van de protesten van Holmes-fans overal ter wereld. Schrijver Conan Doyle verhuisde in 1895 naar Hindhead om zijn vrouw, die aan tbc leed, gezonde lucht te geven. Undershaw was tot anderhalf jaar geleden een restaurant, maar de uitbater ging failliet. Sindsdien is het gebouw stelselmatig verder beginnen af te takelen.

De Poolse oud-president Lech Walesa vindt dat de Duitse romanschrijver Günther Grass zijn ereburgerschap van de Poolse stad Gdansk moet opgeven. Grass heeft onlangs toegegeven tijdens de Tweede Wereldoorlog te hebben gediend in de Waffen-SS en Walesa, die ook ereburger van Gdansk is, zegt in een maandag te verschijnen interview met de Duitse krant Bild dat hij zich ongemakkelijk voelt in het gezelschap van Grass. Als destijds bekend was geweest dat Grass bij de SS had gezeten, had hij nooit het ereburgerschap gekregen van Gdansk, zei Walesa. Grass, winnaar van de Nobelprijs voor de literatuur in 1999, werd in 1927 in Gdansk geboren.

Veertien lidstaten van de Europese Unie mogen braakliggende grond gebruiken voor diervoeding. De Europese Commissie heeft verzoek daartoe goedgekeurd vanwege de grote droogte van vorige maand. Daardoor leek er een tekort te ontstaan aan gras voor de voeding van vee. Doorgaans worden boeren die braakligggende grond hebben betaald om die oppervlakte juist niet te gebruiken, om de overproductie van landbouwproducten tegen te gaan. De Europese Unie staat vanaf 31 augustus echter een uitzondering toe vanwege de droogte en waardoor gras van braakliggende gebruikt zal mogen worden voor vee van voeding te voorzien.

Meer Nieuws