managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Russische journalisten nog altijd vogelvrij

Posted by managing21 on augustus 14th, 2006

Amerikaanse journalisten gaan de moord op hun collega Paul Klebnikov onderzoeken. Die werd in juli 2004 voor zijn woning in Moskou doodgeschoten, maar tot nu toe heeft het Russische onderzoek niets opgeleverd. Klebnikov was hoofdredacteur van de Russische editie van het zakenblad Magazine.

Journalistenorganisaties stellen dat de Russische justitie niet echt veel moeite doet om moordenaars van journalisten op te sporen. De Amerikaanse Senaat heeft een resolutie aangenomen waarbij de Russische overheid wordt opgeroepen de moord op de journalist Paul Klebnikov te onderzoeken. Die was hoofdredacteur van de Russische editie van het magazine Forbes en werd in juli 2004 in Moskou doodgeschoten.

Er is echter nog geen spoor naar de dader. Een groep Amerikaanse journalisten probeert de moord op Klebnikov nu op te lossen. In de herst wil de groep het beschikbare onderzoeksmateriaal in Moskou samenbrengen. De Verenigde Staten hebben aangeboden om mee te helpen aan het onderzoek, maar dat werd door de Russische overheid steeds afgewimpeld.

Eind vorige maand werd de Russische journalist Yevgeny Gersimenko gewurgd gevonden in zijn flat. Volgens de politie is de dader een dakloze, maar de International Freedom of Expression Exchange (IFEX) twijfelt daar sterk aan. Sinds de eeuwwisseling zijn er in Rusland dertien journalisten vermoord en volgens IFEX zijn bijna alle daders ongestraft gebleven.

Gerasimenko werkte voor het weekblad Saratovsky Rasklad en werkte aan een dossier rond een grote bedrijfsovername in de Russische stad Saratov. Het slachtoffer was voor zijn dood mishandeld en zijn computer was verdwenen, maar toch wordt er volgens IFEX niet onderzocht of er een link bestaat tussen zijn werk en zijn dood. Volgens de Russische politie heeft een dakloze de moord gepleegd