managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Aston Villa in Amerikaanse handen

Posted by managing21 on augustus 14th, 2006

De Amerikaanse miljardair Randy Lerner heeft de Engelse voetbalclub Aston Villa overgenomen. Met de transactie is een bedrag van ongeveer 86 miljoen betrokken. De manager van de club krijgt van de nieuwe eigenaar tot 31 augustus de tijd om nieuwe spelers aan te kopen. Lerner zegt dat de club weer opnieuw mee moet gaan strijden voor grote prijzen, zowel nationaal als internationaal. 

Vier consortia waren in de running voor de overname van de Engelse club, maar uiteindelijk slaagde Reform Acquisitions van Randy Lerner erin om een meerderheid van de huidige aandeelhouders achter zich te krijgen. De overname betekent dat huidig Villa-voorzitter Doug Ellis (82) opstapt. Hij stond sinds 1982 onafgebroken aan het roer van de club en was ook al tussen 1986 en 1982 voorzitter van Aston Villa. De jongste jaren kreeg hij echter veel kritiek van de supporters omwille van de financieel zwakke toestand van de club.

Martin O’Neill, pas aangeworven als nieuwe manager van de club, heeft van de nieuwe eigenaar de opdracht gekregen om tegen het sluiten van de transferperiode nog enkele belangrijke aankopen te doen. De club wordt door Lerner ook omgevormd tot een private onderneming. Er zal ook geïnvesteerd worden in een modernisering van het stadion en het oefencentrum en de vorming van jeugdspelers.

Aston Villa was in 1888 één van de twaalf oprichters van de Engelse voetbalcompetitie, maar werd al in 1874 opgericht toen enkele cricket-spelers van Villa Cross Westleyan Chapel een activiteit zochten om ook tijdens de winter te kunnen sporten. Rond 1900 werd de club een zestal keer Engels kampioen. Dat kon de ploeg uit Birmingham in 1982. Het seizoen daarop werd Aston Villa ook Europees kampioen. Eén van de meest bekende spelers is ongeveer David Platt. Het voorbije seizoen eindigde de club zestiende en kon daarmee net de degradatie ontlopen.