managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Rusland dreigt droog te vallen

Posted by managing21 on augustus 15th, 2006

Verwarring rond wettelijke labels dreigt Rusland droog te leggen. Wijnen en sterke dranken moeten voortaan immers voorzien zijn van een officiële staatslabel dat door de Russische overheid wordt opgelegd. Zonder dat label kan geen drank meer op de Russische markt verkocht worden. Maar de invoering van het label gaat gepaard met allerlei moeilijkheden.

Het systeem werd ontwikkeld om de geschiedenis van elke fles alcoholische drank die in Rusland wordt verkocht, te kunnen natrekken. “Maar in de praktijk blijkt het label moeilijk hanteerbaar te zijn en wacht een aantal producenten nog altijd op een voldoende voorraad nieuwe labels,” merkt het magazine CEE Foodindustry op. “De Russische overheid moet gewaardeerd worden voor zijn pogingen om de namaakindustrie een halt toe te roepen, maar het systeem heeft tot nu toe niet gewerkt,” voerde Edwin Atkinson, directeur-general van de Gin and Vodka Association, aan.

De problemen hebben ervoor gezorgd dat vele Russische verdelers met een alarmerende kleine voorraad drank zitten die op de markt kan gebracht worden. “Tegen september zou Rusland daardoor wel eens een alcoholvrij land kunnen geworden zijn,” waarschuwde Boris Titov, voorzitter van de Russische ondernemersorganisatie Business Russia. Bovendien vreest Jamie Fortescue, directeur-generaal van de European Spirits Organisation, dat ook de import aan de Russische grenzen zal geblokkeerd worden.

Dat zou volgens Fortescue zowel voor de locale als voor de internationale drankensector zware financiële gevolgen kunnen hebben. Russische producenten hebben inmiddels een langere overschakelingsperiode gekregen om het label te kunnen invoeren. Maar dat geldt niet voor importeurs, die dus met geblokkeerde of teruggestuurde voorraden blijven zitten. “Dat is vooral een probleem voor de duurdere producten,” aldus Edwin Atkinson. “Een klein whisky-bedrijf kreeg 55.000 flessen terug.”

Het systeem lijkt volgens CEE Foodindustry in de kaart te spelen van de namaakindustrie. “Dat is wel opmerkelijk, aangezien namaakalcohol in Rusland vorig jaar ongeveer 40.000 mensen het leven heeft gekost,” merkt het magazine op. “Elke rem op de legale productie is immers een aanmoediging om de drank in kwestie langs een illegaal kanaal op de markt aan te bieden.”

Edwin Atkinson vreest dat er niet vlug een oplossing zal komen. “Aangezien de Russische drinkers overschakelen op andere producten, met inbegrip van parfums, om hun dorst te lessen, zullen er wellicht geen drastische maatregelen volgen om de alcoholindustrie te beschermen,” voert hij aan. “De Russische overheid heeft geen wetten overtreden en is geen WTO-lid, zodat het moeilijk is om druk uit te oefenen.”