managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on augustus 16th, 2006

De oorlog tegen Hezbollah heeft de toeristische sector van Israël zware klappen gegeven. Volgens de krant Yedioth Ahronoth het Israëlische toerisme door de gevechten inkomsten ten belope van meer dan 860 miljoen euro hebben misgelopen. Israëlische hoteleigenaren zeggen te vrezen dat het inteenstorten van het toerisme in hun sector twintig procent van de tewerkstelling in gevaar brengt. Het noorden van Israël heeft belangrijke cultuurhistorische attracties, maar juist dat gebied lag tijdens de gevechten zwaar onder vuur. De meeste hotels bleven dicht en slechts enkele kleine herbergen boden onderdak aan passerende reizigers, militairen en journalisten. De hotels in het gebied zouden wel onmiddellijk na het stopzetten van de vijandelijkheden weer hun doren hebben geopend. 

Warme temperaturen en erotiek gaan blijkbaar niet goed samen. De Duitse erotica-keten Beate Uhse moest immers voor de eerste helft van dit jaar een inkomstendaling melden van 135,8 miljoen euro. Dat is een daling van ruim 7 miljoen euro tegenover dezelfde periode vorig jaar. De achteruitgang is volgens de keten vooral te wijten aan de zwakke prestaties tijdens het tweede kwartaal. De zwaarste achteruitgang werd genoteerd op de Duitse thuismarkt. Zowel de winkels als de postorder-afdeling werden door een dalend gebrek aan interesse getroffen. Beate Uhse had voor dit jaar een winstgroei van 5 procent voorzien, maar de keten meent dat het nu bijzonder moeilijk wordt om die doelstellingen te halen. Tijdens de eerste zes maand van het jaar werd een winst gerealiseerd van 6,3 miljoen euro. Dat is 3,5 miljoen minder dan tijdens de eerste helft van vorig jaar.

De Nederlandse Farmdate.nl, een datingsite voor boeren, heeft een rechtsgeding ingespannen tegen zoekmachine Google. Geïnteresseerden die de ontmoetingssite via de zoekmachine probeerden te vinden, bleken geconfronteerd te worden met seksadvertenties. Farmdate.nl noemde de seksadvertenties op Google zeer beschadigend voor de reputatie van de ontmoetingssite en eiste dat de zoekmachine de koppelingen verwijderde. Farmdate.nl kreeg bij zijn actie de steun van FNV Zelfstandige Bondgenoten, de vakbond voor eenmansbedrijven. De koppelingen zijn inmiddels verdwenen en vervangen door annonces van andere datingsites, hotels en juridisch en professioneel advies.

De videowebsite YouTube wordt grotendeels bevolkt door jongeren, maar de grote sensatie van de voorbije dagen is een 78-jarige gepensioneerde Brit. Sinds hij onder het pseudoniem Geriatric1927 zijn eerste clip postte, is hij immens populair geworden op YouTube. Inmiddels is die eerste video van Geriatric1927 al door meer dan een half miljoen bezoekers bekeken. De weduwnaar legde in zijn eerste clip uit hoe hij verslaafd was geraakt aan YouTube en uiteindelijk besliste om zelf ook maar een video op te nemen. In zijn volgende bijdragen heeft hij het vooral over zijn leven en zijn voorliefde voor motoren en bluesmuziek. Een aantal van die nieuwe video’s behoorden telkens tot de meest bekeken uploads. Na de eerste clip was Geriatric1927 het mikpunt van enkele spottende YouTube-gebruikers, maar zij werden al vlug op de vingers getikt door vele andere jongeren, die duidelijk partij kozen voor hun oudere collega.

Het complot dat vorige week in Engeland werd ontdekt en waarbij radicale moslimjongeren vliegtuigen met Amerikaanse bestemmingen wilden laten ontploffen, is grotendeels gefinancierd met gelden van Britse hulpacties. De Amerikaanse krant The Washington Post meldt immers dat Britse islamitische hulporganisatie in december vorig jaar ongeveer 7,5 miljoen euro stuurde naar Pakistan. Dat wekte het wantrouwen van de Britse inlichtingendiensten, die op die manier achter het complot zouden zijn gekomen. De gelden zouden afkomstig geweest zijn van Britse steunacties om de slachtoffers van de aardbeving in Pakistan in oktober van vorig jaar te helpen. In dat verband werden de namen genoemd van de Londense hulporganisatie Crescent Relief en de organisatie Jamaat-al-Dawa, de politieke tak van extremistische beweging Lashkar-e-Taiba, die in Kashmir een guerrilla-oorlog uitvoert tegen de Indiërs. In totaal zou slechts de helft van de opgehaalde steun ook daadwerkelijk bij de slachtoffers van de aardbeving, waarbij tienduizenden doden vielen, zijn terechtgekomen.

De wielerploeg Phonak houdt het na afloop van dit seizoen voor bekeken. Dat heeft de ploegleiding bekend gemaakt, nadat er geen nieuwe sponsor bleek gevonden te kunnen worden. Teammanager John Lelangue stelde dat hij zal proberen om de Phonak-renners bij andere ploegen onder te brengen. Phonak kwam de voorbije jaren geregeld op een negatieve manier in het nieuws wegens doping. Voor de sponsor was de positieve test van Floyd Landis, de recentste winnaar van de Ronde van Frankrijk, de druppel die de emmer deed overlopen. Na het positieve resultaat van de contra-expertise werd Landis door Phonak ontslagen. Ook Axel Merckx moet op zoek naar een nieuwe werkgever indien hij nog een jaar door wil gaan met fietsen.

Het Amerikaanse Computer Associates (CA) heeft bekend gemaakt zijn personeelsbestand met ruim tien procent te zullen afslanken. In totaal moeten 1.700 medewerkers van de producent van bedrijfssoftware opstappen, waarvan de helft in Noord-Amerika. Die ontslagen moeten bijdragen tot een besparing van bijna 160 miljoen euro die het bedrijf de volgende twee jaar wil doorvoeren. Computer Associates worstelt met de nasleep van boekhoudschandalen en belangrijke verliezen. Volgens analisten moet het bedrijf nog een hele weg afleggen voor het zijn doel heeft bereikt, maar is met de kostenbesparing en het herstellen van een stabiele bedrijfsvoering wel de juiste weg ingeslagen. Het bedrijf boekte tijdens de eerste zes maand van dit jaar een winst van 35 miljoen dollar. Dat is 64 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar en zou te wijten zijn aan de stijgende kosten.

Amerikaanse consumenten blijken meer vertrouwen te hebben in hun autohandelaar dan in hun computerleverancier. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Michigan. Daarbij wordt opgemerkt dat auto- en apparatenontwikkelaars blijkbaar beter hun best doen bij het vereenvoudigen van hun product en het verminderen van de tijd die een consument kwijt is aan onderhoud. Toch zou de computerbezitter het voorbije jaar meer genot hebben gehaald uit zijn computer. Dat niveau ligt nu op 77 procent, een groei met 4,1 procent tegenover het vorige jaar en de hoogste score sinds 1994. Maar daarmee scoren computers nog altijd lager dan auto’s en huishoudelijke toestellen. Met 83 procent haalt Apple bij de computers de beste score. Dat is een stijging met 2,5 procent. Dell kende een stijging met 5,4 procent tot 78 procent.

Zoekmachine Google houdt niet van het werkwoord googelen. Velen gebruiken het woord om te aan te duiden dat er op internet naar informatie wordt gezocht, maar volgens het internetbedrijf kan googelen alleen maar met de zoekmachine van Google zelf. Het bedrijf heeft mediabedrijven schriftelijk gewaarschuwd voor een verkeerd gebruik van het werkwoord. Het bedrijf stelt dat het belangrijk is om zijn merk te beschermen en zeker wil zijn dat mensen met googelen alleen maar bedoelen het werken met de Google-zoekmachine en niet met technologie van andere concurrenten. Het bedrijf stelt dat educatie over het juiste gebruik van de merknaam tot de middelen behoort om een merk te beschermen. Ook in Van Dale staat googelen als synoniem voor zoeken naar informatie op het internet, maar zegt niet van plan te zijn wijzigingen aan te brengen omdat het woord nu eenmaal op die manier in het Nederlands is ingeburgerd.

Voor het eerst in meer dan tien jaar heeft de Amerikaanse supermarktketen Wal-Mart zijn winst achteruit zien gaan. Het concern boekte tijdens het voorbije kwartaal een winst van 2.083 miljoen dollar, tegenover 2.805 miljoen dollar tijdens het tweede kwartaal van vorig jaar. De winstdaling is te wijten aan de verkoop van de Duitse activiteiten van de keten aan Metro. Daarbij waren 85 supermarkten betrokken. Die operatie leverde een verlies op van 863 miljoen dollar. Het concern kondigde inmiddels ook aan zich terug te zullen trekken uit Zuid-Korea. Die strategie doet bij analisten twijfels rijzen over de internationale plannen van de keten. De laatste winstdaling van Wal-Mart dateert van het laatste kwartaal van 1995. Zonder de verkoop van de Duitse activiteiten mee te rekenen, realiseerde Wal-Mart een winstgroei van 2.853 miljoen dollar naar 2.984 miljoen dollar.

Meer Nieuws