managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Belegger is volwassener geworden

Posted by managing21 on augustus 16th, 2006

Particuliere beleggers laten zich door koersschommelingen op de beurs niet meer zo vlug van hun stuk brengen. Dat leidt de Nederlandse krant Algemeen Dagblad af uit de daling die de beurzen eerder deze zomer kenmerkte. Er werd volgens de krant heel wat minder gehandeld dan men zou kunnen verwacht worden. Analisten stellen dat de klant minder vlug in paniek raakt, maar bij het beleggen ook zorgvuldiger tewerk gaat. 

Arnout Bloys van Treslong, beleggingsspecialist van de Nederlandse Postbank, noemt de recente beursdalingen zelfs een breekpunt met het verleden. Hij voerde aan dat particuliere beleggers deze zomer niet meer de neiging vertoonden om bij dalende koersen als een dwaas te gaan handelen. “Zelfs sterke dalingen hadden weinig invloed,” merkte hij op. “Dat is opvallend.” Ook gespecialiseerde beleggersbanken stelden dat de beleggers het hoofd koel houden en eerst kijken of een beweging incidenteel of structureel is.

Bovendien kwam Bloys van Treslong tot de vaststelling dat ook het beleggersgedrag een verandering heeft ondergaan. Er wordt volgens hem veel meer gespreid belegd, net zoals dat ook in de professionele sector gebeurd. “Bovendien wordt er ook meer aan sectorbeleggen gedaan,” aldus de beleggingsspecialist bij de Nederlandse Postbank. De belegger doet volgens de specialisten ook veel meer zelf en komt bij de specialisten met heel gerichte vragen over ingewikkelde producten.

Sommige analisten stellen dat de beleggers wellicht geleerd hebben uit het verleden. “De particuliere beleggers lijken een gezonde dosis wantrouwen te hebben opgebouwd,” voerde Pieter Kort, hoofdredacteur van het beleggersblad IEX, aan. “Het is geen wonder dat beleggers verstandiger zijn geworden dan zes jaar geleden. Er is geen betere les dan eens goed verliezen.” Kort voegde er aan toe dat een grotere naïeviteit dan tijdens de dotcom-hype bijna ook niet mogelijk is.