managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Televisiehulp voor Engelse scheidsrechters

Posted by managing21 on augustus 16th, 2006

In de Engelse Premier League krijgen de scheidsrechters voortaan onmiddellijke replays van betwiste wedstrijdfasen. Op die manier hoopt men volgens de krant The Observer vergissingen bij sleutelbeslissingen zoveel mogelijk te beperken. De krant spreekt van een technologische revolutie. De wereldvoetbalbond is geen voorstander van een dergelijk systeem, maar de Premier League zal zijn zin toch doordrijven.

“De twintig voetbalclubs uit de hoogste afdeling van het Engelse voetbal zijn overeengekomen om een systeem in te voeren waarbij de scheidsrechters onmiddellijk beelden van televisiecamera’s ter beschikking kunnen krijgen, zodat ze correcter kunnen beoordelen of een speler zich heeft laten vallen, of een bal de lijn heeft overschreden en of een elleboogstoot werd uitgedeeld,” stipt The Observer aan.

In eerste instantie zouden vier kleine camera’s worden geplaatst in het doelkader, zodat duidelijker kan vastgesteld worden of de bal al dan niet de doellijn heeft overschreden en er dus eventueel een doelpunt moet goedgekeurd worden. Dit systeem zal tijdens het seizoen 2007-2008 op experimentele basis worden ingevoerd. Maar de Premier League wil nog verder gaan.

“Men wil technologie invoeren zoals dat in het voetbal nog nooit gebeurd is,” benadrukt The Observer. “Zo wil men de scheidsrechter helpen te bepalen of een foutieve tackle al dan niet binnen het strafschopgebied werd uitgevoerd en of een speler een penalty of een fout heeft proberen uit te lokken. Bovendien wil men ook tot grotere duidelijkheid komen bij gewelddadig gedrag op het terrein.”

Volgens Richard Scudamore, directeur van de Premier League, wil men hiermee reageren op supporters die steeds ongeduldiger worden met scheidsrechters die een foute belissing nemen omdat ze de gebeurtenissen niet correct hebben kunnen inschatten. “Mensen worden steeds minder tolerant tegenover fouten van de scheidsrechter,” aldus Scudamore. “Door de druk van spelers, clubs en supporters is het niet langer mogelijk om het onverdedigbare toch nog te verdedigen.”

Scudamore achtte het ook niet uitgesloten dat scheidsrechters tijdens de rust beelden van de eerste helft zouden kunnen bekijken en daarop retroactief toch nog beslissingen nemen, zoals het geven van gele of rode kaarten. Volgens Scudamore zou het invoeren van technologie het aantal betwistbare situaties op het terrein met negentig procent terugdringen. “De supporters zullen die korte onderbrekingen zonder problemen aanvaarden,” merkte hij nog op.

De internationale voetbalfederatie Fifa is tegenstander van de invoering van dergelijke technologie. “We moeten leren leven met fouten, niet alleen van spelers en trainers, maar ook van scheidsrechters,” vindt Fifa-baas Sepp Blatter. Ondanks dat verzet zijn de Engelse clubs toch van plan om door te gaan met hun project. De technologie wordt trouwens al toegepast in disciplines als rugby, cricket en American football.