managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwe airbag maakt Bugatti te duur

Posted by managing21 on augustus 16th, 2006

De Bugatti Veyron kost een geïnteresseerde autobestuurder ruim één miljoen euro. Maar het installeren van een nieuwe airbag zou de auto pas echt onbetaalbaar maken. Dat heeft de Franse constructeur volgens het magazine Financial Times aan de Amerikaanse overheid gemeld. In de Verenigde Staten worden volgende maand immers nieuwe normen voor airbags van kracht. 

De Amerikaanse verkeersregels eisen dat airbags vanaf volgende maand een onderscheid maken tussen kinderen en volwassenen. Het opblazen van de luchtzak wordt daarbij aangepast aan het type passagier. De Amerikaanse normen vergen van de constructeurs diepgaande aanpassingen en vooral voor auto’s met een beperkte productie zou dat nagenoeg onbetaalbaar zijn.

Volgens Bugatti zouden de nieuwe Amerikaanse regels de Veyron tien procent duurder maken. De constructeur voegt er aan toe dat dit een catastrofaal effect zou hebben op de verkopen. Bugatti zegt voor de volgende drie jaar al een verlies van 3,1 miljoen euro ingecalculeerd te hebben, maar de verplichting om andere airbags in te bouwen zou volgens de constructeur wel eens het doodsvonnis kunnen betekenen voor het merk. De Franse autobouwer stelt dat de ontwikkeling van de nieuwe Veyron vertraging zou oplopen en dat de productie in 2008 zou moeten gestopt worden.

Ook andere constructeurs van sportwagens, zoals Maserati, Spyker, Lotus en Lamborghini, hebben bij de Amerikaanse overheid gewezen op het gevaar van de nieuwe normen. Net zoals Bugatti hebben zij een uitzondering aangevraagd op de regel. Ze stellen dat de nieuwe normen hen tientallen miljoenen euro’s zouden kosten en weinig zou bijdragen aan de veiligheid, aangezien er volgens hen zelden kinderen in deze wagens meerijden. Ferrari heeft tot nu toe als enige een vrijstelling verkregen.