managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Aandeelhouders willen BP-top voor de rechter

Posted by managing21 on augustus 16th, 2006

Aandeelhouders van British Petroleum (BP) hebben bekend gemaakt gerechterlijke stappen te willen ondernemen tegen de top van het bedrijf omwille van de roestproblemen in de oliepijpleiding in Prudhoe Bay (Alaska). Na een olielek moest die pijpleiding gedeeltelijke worden gesloten en de aandeelhouders zeggen dat de directie van het bedrijf daarvan al langer op de hoogte is. 

“De BP-aandeelhouders stellen dat ze benadeeld zijn door de nalatigheid van de directie van het olieconcern om de pijpleiding in Prodhoe Bay tijdig te herstellen,” meldt BBC News. Door die roestproblemen moest de pijpleiding gedeeltelijk gesloten worden. Daardoor is de productie van het concern met 400.000 vaten per dag gedaald. Ook de Amerikaanse overheid stelt een onderzoek in naar de verantwoordelijkheid van de BP-top in de problemen met de pijpleiding.

Prudhoe Bay is het grootste olieveld van de Verenigde Staten. Op 7 september is in het Huis van Afgevaardigden een hoorzitting voorzien van het Energy and Commerce Committee. De aandeelhouders hebben geen financiële details bekend gemaakt over hun schadeclaim, maar voeren aan dat de BP-top de activa van het concern hebben doen afnemen. Het bedrijf zelf zegt niet te willen reageren op lopende dossiers.

In de klacht staat wel te lezen dat de BP-top op de hoogte was van het probleem in Prudhoe Bay, maar geen afdoende maatregelen heeft genomen om voor een oplossing te zorgen. Het bedrijf zegt dat er gewerkt wordt aan een intensievere controle van de installaties. BP had eerst overwogen om de infrastructuur volledig af te sluiten, maar heeft inmiddels beslist om de westers helft van het olieveld draaiende te houden terwijl de herstellingen doorgevoerd worden.

In totaal zal ongeveer 24 kilometer leidingen vervangen worden. Het herstellen en vervangen van de beschadigde gedeelten zal een investering vergen van 170 miljoen dollar. “Maar het is niet duidelijk hoe die kosten zullen gedeeld worden tussen British Petroleum en ConocoPhillips en ExxonMobil, die eveens een gedeelte van de productie van Prudhoe Bay in bezit hebben.”