managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Iran gooit satellietschotels op schroothoop

Posted by managing21 on augustus 17th, 2006

De Iraanse politie is in Teheran begonnen met het verwijderen van satellietschotels van de daken. Dat meldt het online magazine ADN Kronos International. De actie heeft echter niets met stedenbouwkundige of esthetische voorschriften te maken, maar is volgens ADN een extra maatregel om te beletten dat de Iraanse bevolking nog naar westerse televisieprogramma’s zou kijken. 

“Satellietschotels waren in Iran officieel al langer verboden, maar werden oogluikend toegelaten,” aldus ADN. “Onlangs had de Iraanse politie echter bekend gemaakt dat alle installaties moesten verwijderd worden.” Hassan Saffar Harandi, minister van cultuur en islamitisch gedachtengoed, stelde dat er een halt moest toegeroepen worden aan het cultureel offensief van het westen.

Volgens sommige waarnemers is het verbod op satellietschotels een onderdeel van overheidspogingen om controle te houden over nieuws dat betrekking heeft tot het geschil tussen Iran en de internationale gemeenschap over het Iraanse nucleaire programma. De voorbije maanden moest de nieuwsverslaggeving over de problematiek vooraf voorgelegd worden aan de Iraanse Hoge Raad voor Nationale Veiligheid. “Dat heeft vele Iraniërs doen besluiten om informatie te halen bij buitenlandse zenders,” aldus nog ADN Kronos International.