managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Televisie is een efficiënte pijnstiller

Posted by managing21 on augustus 17th, 2006

Televisie is een goede pijnstiller. Dat zeggen Italiaanse wetenschappers. Zij kwamen immers tot de vaststelling dat kinderen tussen zeven en twaalf bij het afnemen van bloedstalen het minst over pijn kloegen wanneer ze naar televisie keken. Eerder al kwam onderzoekers tot het besluit dat ook muziek een kalmerende invloed heeft op de pijnervaring. 

Wetenschappers van de universiteit van Siena observeerden kinderen tussen zeven en twaalf jaar terwijl er bloedstalen genomen werden. Sommige kinderen werden door hun moeder afgeleid, andere kinderen hadden helemaal geen afleiding en sommigen keken naar tekenfilmpjes. “Deze laatste groep bleek het minst te klagen over pijn,” aldus het magazine Archives of Disease in Childhood.

Bij kinderen zonder enige afleiding lag het pijngevoel drie keer hoger dan bij hun leeftijdsgenootjes die tekenfilmpjes mochten kijken. Zelfs de moederlijke troost kon niet op tegen het pijnstillende effect van de televisie. “De televisie verlaagt niet alleen de pijn, maar verhoogt ook de weerstand van de pijn die kinderen ervaren,” aldus de onderzoekers.

Onderzoeker Carlo Bellieni merkte op dat televisie wellicht niet alleen voor afleiding zorgt, maar door een plezierig gevoelen ook zorgt voor de productie van natuurlijke pijnstillende hormonen (endorfines). Hij meent dat gezondheidswerkers zouden moeten overwegen om televisie te gebruiken om de pijnbeleving van kinderen te beperken. Eerder al had ook de Schotse psycholoog Ray MacDonald vastgesteld dat muziek de pijn bij de behandeling van volwassenen blijkt te verlagen.

De Italiaanse onderzoekers wijzen er wel op dat de aanwezigheid van de moeder weliswaar geen grote invloed heeft op de pijnervaring, maar de kinderen zich wel comfortabel laat voelen. “De kinderen zullen zich herinneren dat ze in een stresserende situatie niet alleen werden gelaten,” benadrukken ze. “De steun van een ouder kan hen helpen om op een betere manier met de pijn om te gaan.”