managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Einde nadert voor SS France

Posted by managing21 on augustus 17th, 2006

Het voormalige cruiseschip SS France is zijn laatste dagen aan het aftellen. Er is uiteindelijk toch toelating gekomen om het schip, dat nu als ‘The Blue Lady’ door het leven gaat, in de Indische haven van Alang te verschroten. Er was immers heel wat protest tegen het asbest aan boord van het schip. De SS France was ooit de trots van de Franse vloot.

De havenautoriteiten van Alang hebben volgens BBC News gemeld dat het schip binnen de maand zal afgebroken worden. Het schip was vorige maand de Indische territoriale wateren binnen gevaren, maar milieugroepen probeerden te beletten dat The Blue Lady in Alang zou kunnen aanmeren.

Ze beweerden dat het schip grote hoeveelheden asbest en giftig afval bevatte en dat de arbeiders van Alang niet zijn uitgerust om daarmee om te gaan. Het Indische hooggerechtshof was echter van oordeel dat er geen beletsel was voor het verschroten van het schip. Volgens Greenpeace is er grote druk uitgeoefend om het schip toch in de haven van Alang binnen te laten.

De SS France werd door de rederij Compagnie Générale Transatlantiquen in 1962 in vaart gebracht. Met zijn 315,50 meter lengte was de SS France ook het langste passagiersschip dat ooit werd gebouwd. Het werd vooral ingezet voor de overtocht van Le Havre naar New York. In de jaren zeventig werd het schip verkocht, waarna het als SS Norway zijn leven verder zette.

De SS France was de trots van de Franse scheepvaartindustrie en het afbreken van het schip is voor een Fransman dan ook een aanval op zijn eigenwaarde. Er waren dan ook heel wat voorstellen om het schip, dat ooit figuren als Salvador Dali en David Bowie tot zijn passagiers mocht tellen, om te vormen tot een drijvend hotel of een museum.