managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on augustus 18th, 2006

De Amerikaanse vliegtuigconstructeur Boeing stopt met zijn verliesgevende dochterbedrijf Connexion, dat vliegtuigmaatschappijen de mogelijkheid geeft om via satelliet breedbandinternet aan te bieden aan boord. De dienst is volgens Boeing niet levensvatbaar. Boeing-topman Jim McNerney benadrukte dat het bedrijf de voorbije zes jaar veel heeft geïnvesteerd in Connexion. Maar tot nu toe maken slechts elf luchtvaartmaatschappijen gebruik van de techniek. Voor vele passagiers is Connexion – dat 30 dollar per vlucht aanrekent – te duur. De meeste maatschappijen denken aan goedkopere alternatieven, zoals internet via de traditionele telefoonnetwerken. Boeing probeerde de jongste maanden nog een partner te vinden voor het voortzetten van de activiteiten, maar stopt daar nu helemaal mee. Bestaande klanten zullen gecompenseerd worden. Voor de 560 medewerkers van Connexion zou bij Boeing ander werk gezocht worden. 

De Chinese overheid zal de volgende drie jaar 4,5 miljard dollar lenen bij de Wereldbank. Vroeger mocht China de afbetalingen van die leningen spreiden over twintig jaar, maar door het snel groeiende bruto binnenlands product moet dat nu gebeuren op zeventien jaar tijd. Het grootste gedeelte van de leningen zou gebruikt worden voor projecten rond stedelijke ontwikkeling, infrastructuur en milieubescherming. Ook wordt er geïnvesteerd in opleidingsprojecten waarbij aan de Chinesen geleerd wordt duurzaam duurzaam om te gaan met landbouwgrond en energie. De bedragen gaan bijna uitsluitend naar Chinese regio’s waar de economie minder ontwikkeld is en achterloopt op de groei die het land kent.

Zuid-Korea wil naast MP3-spelers en geheugenchips ook andere hightec-toepassingen op de commerciële markt brengen. Daarbij heeft de Zuid-Koreaanse regering bekend gemaakt steun te zullen vrijmaken voor projecten die werken aan een zogenaamde slimme textiellijn, zoals kledij met een ingebouwde mp3-speler. Het project zou al voor het einde van dit jaar gerealiseerd moeten zijn. Het land wil als exporteur van die producten een wereldwijde marktleider worden. Volgens de regering kan het onderzoek en ontwikkeling van slimme kleding niet uitsluitend aan de markt worden overgelaten. Er zijn immers hoge risico’s aan verbonden, zoals bijvoorbeeld een gebrek aan commercieel succes. Tussenkomst van de overheid kan de risico’s volgens de Zuid-Koreaanse regering beperken. Het is bedoeling dat de consumenten door de slimme kleding niet langer verscheidene apparaten met zich hoeven mee te dragen.

Hewlett-Packard (HP) zou dit jaar nog het grootste IT-concern van de wereld kunnen worden en daarmee IBM van de troon stoten. Uit de kwartaalresultaten blijkt dat HP tijdens de voorbije drie maanden zijn omzet met vijf procent zag groeien tot 21,9 miljard dollar. Het evenaart daarmee de prestaties van IBM. Voor het hele boekjaar verwachtte Hewlett-Packard echter een omzet van minstens 91 miljard dollar. IBM schuift een omzet van 90 miljard dollar naar voor. In de pc-afdeling realiseerde HP een omzetgroei van 8 procent tot 6,9 miljard dollar, ondanks de grote concurrentie van Dell. Hewlett-Packard wordt sinds vorig jaar geleid door Mark Hurd. Die besloot tot een zware herstructurering, waarbij 15.000 banen werden geschrapt. Het bedrijf gaat voor 6 miljard dollar eigen aandelen inkopen. Het heeft immers 16 miljard dollar liquide middelen in kas.

Een Amerikaanse rechter heeft beslist dat het controversiële afluisterprogramma van de Amerikaanse regering ongrondwettellijk is. De regering stelde dat dit nodig was in de strijd tegen de terreur, maar rechter Anna Diggs Taylor heeft nu bepaald dat het aftappen van communicaties moet stoppen. Volgens de rechter houdt het aftappen van het Amerikaanse telefoon- en emailverkeer met het buitenland door het National Security Agency (NSA) een schending in van het recht op vrije meningsuiting en de privacy. De Amerikaanse regering heeft altijd beweerd dat het programma wel binnen de bevoegdheid viel van de president. “Dat bewijzen zou echter de onthulling van staatsgeheimen vereisen,” aldus de Amerikaanse regering. De zaak werd aanhangig gemaakt door de American Civil Liberties Union (ACLU) uit naam van journalisten, wetenschappers en advocaten. Die zeiden immers dat het afluisterprogramma de uitvoering van hun job belemmerde.

Een probleem zoals in de Zweedse nucleaire centrale Forsmark-1, kan door de kerncentrales van Doel en Tihange perfect opgevangen worden. De Belgische centrales zijn in staat om het hoofd te bieden aan elektrische overspanningen. Dat blijkt uit een rapport van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC), waarbij onderzocht wordt of het incident in Forsmark ook een Belgische centrale zou kunnen treffen. Er is volgens het FANC dan ook geen enkele reden om bijkomende beleidsmaatregelen te treffen. De Zweedse kerncentrale Forsmark-1 werd getroffen door een storing op het stroomnetwerk, waarna twee dieselgeneratoren niet wilden opstarten. Uiteindelijk gebeurde het opstarten handmatig, waardoor groter onheil kon worden verkomen. Het incident had geen gevolgen voor de bevolking of het milieu.

Chinese toeristen moeten zich in buitenland voorbeeldig gedragen. Dat heeft de Spirituele Beschavingscommissie van de Communistische Partij gezegd. Daarbij werd de Chinese burgers erop gewezen dat ze in het buitenland mogen spugen, afval op straat gooien of in de mobiele telefoon schreeuwen. Daardoor zouden ze China immers in het buitenland te schande maken, aldus de Spirituele Beschavingscommissie. Die stelt dat het gedrag van sommige Chinese toeristen schril afsteekt tegen de economische macht van China en zijn groeiend internationaal aanzien. De campagne duurt tot de Olympische Spelen van Beijing over twee jaar. Wat de verdere plannen na die datum waren, is niet bekend geraakt.

De jongerenafdeling van de Nederlandse Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) willen dat een act uit de show van Madonna, die op 3 en 4 september optreedt in de Amsterdamse Arena, verboden zou worden. Ze vragen aan de Nederlandse minister van justitie Piet Hein Donner dat er maatregelen genomen zouden worden. De gewraakte act is het nummer ‘Live to Tell’, dat door de zangeres gezongen wordt terwijl ze met een doornenkroon op het hoofd aan een kruis hangt. De SGP-jongeren vinden dit uitermate shockerend en vragen dat de act verboden wordt op basis van een wet tegen smalende godslastering. De SGP-jongeren zeggen dat de kruisiging het grootste wonder is uit de wereldgeschiedenis en stellen dat ook vrijheid van meningsuiting zijn grenzen kent. Ook in Rusland, Italië en Duitsland ondervond de zangeres al problemen met haar optreden.

De beroemde Thaise bloemenverkopers in de hoofdstad Bangkok werken steeds meer met Chinese bloemen. Dat is een zware klap voor de Thaise bloementeelt in de noordelijke provincie Chiang Mai. Ook volgens Thaise deskundigen zijn de Chinese bloemen, afkomstig uit de provincie Yunnan, goedkoper en beter van kwaliteit dan het inheemse aanbod. De trend zou een tweetal jaar geleden ingezet zijn. Volgens de verkopers blijven de Chinese bloemen langer goed en zien ze er ook beter uit. China zou nu al de grootste bloemenproducent van de wereld zijn en in 2010 ongeveer vier miljard bloemen willen telen. Dat is een verdubbeling op tien jaar tijd. China vertegenwoordigt op dit ogenblik éénderde van de wereldproductie. Thaise telers proberen nu over te schakelen op orchideeën, waarvoor wereldwijd een grote vraag zou bestaan.

Oekraïne zal dit jaar met een gastekort van ongeveer 8 miljard kubieke meter moeten afrekenen. Dat heeft de Oekraïense vice-premier Andri Kliouev bekend gemaakt. Het tekort vertegenwoordigt ongeveer tien procent van de jaarlijkse binnenlandse behoefte. Kliouev gaf toe dat er problemen zijn met de levering van gas, maar benadrukte dat het tekort zal opgevangen worden voor de winter invalt. Er zouden al akkoorden gesloten zijn met leveranciers om de leveringen te verhogen. Kliouev stelde bovendien erg tevreden te zijn met de gesprekken met Rusland rond de gascontracten voor de tweede helft van dit jaar. Maar ook Rusland zal vanaf volgend jaar met een gastekort geconfronteerd worden. Dat is volgens de Russische minister van economie German Graf vooral te wijten aan de grote stijging van de binnenlandse Russische consumptie. Die zou volgend jaar ongever 26 miljard extra kubieke meter gas nodig hebben, terwijl de extra productie zou beperkt blijven tot 21 miljard kubieke meter.

Meer Nieuws