managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Europa waarschuwt voor extreem weer

Posted by managing21 on augustus 18th, 2006

Twintig Europese weerinstituten werken aan een website waar de Europese burgers gewaarschuwd worden voor slecht weer. Aan de hand van een Europese kaart met pictogrammen en kleuren moet de bevolking in één oogopslag kunnen zien waar het weer gevaarlijk kan worden. De website zou eind dit jaar online moeten gaan. 

De betrokken weerinstituten hebben onder meer afspraken gegeven over de het ogenblik waarop een waarschuwing gegeven moet worden. “Ze stellen dat een hittegolf in Nederland iets heel anders is dan een hittegolf in Spanje,” aldus het persbureau ANP. “Het is belangrijk dat de kleur die bij een situatie hoort, in alle landen hetzelfde inhoudt.”

Er wordt gebruik gemaakt van vier kleurencodes om een weersituatie aan te geven. Een groene kleur betekent dat de situatie normaal is, terwijl geel een waarschuwing geeft zonder dat er een alarm wordt gegeven. Dat laatste wordt aangegeven met een oranje kleur, terwijl rood een bijzonder weeralarm aangeeft, zoals extreme sneeuwval of bosbranden.

Daarnaast moeten pictogrammen de bezoekers informeren over wind, neerslag of extreme temperaturen. De website is vooral bedoeld voor mensen die naar het buitenland reizen. De betrokken instituten zorgen ervoor dat de site actueel blijft. Elk instituut staat daarbij in voor de opvolging van de situatie in het eigen land. Wie meer informatie wil, wordt vervolgens doorverwezen naar de websites van de nationale weerinstellingen.

Ook het KMI werkt mee aan het project.