managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Recordhoogtes voor spyware

Posted by managing21 on augustus 19th, 2006

Spyware heeft opnieuw recordhoogtes bereikt. Dat blijkt uit een onderzoek van internetbeveiliger Webroot. Daarbij wordt gesteld dat tijdens het tweede kwartaal van het jaar 89 procent van de computers met spyware is geïnfecteerd. Dat is het hoogste niveau sinds 2004. 

Volgens Webroot werd die trend al het vorig kwartaal ingezet. Toen bleek 87 procent van de computers kwaadaardige spionagesoftware te bevatten. Het aantal Trojans – programma’s die computers om bijvoorbeeld spam te verzenden – is volgens Webroot toegenomen van 29 naar 31 procent.

De voorbije jaren bleek de dreiging van spyware teruggedrongen te worden, maar de recente cijfers tonen volgens Webroot duidelijk aan dat dit slechts van tijdelijke aard was. “In tegenstelling tot virussen, is er met spyware snel en veel geld te verdienen,” aldus de internetbeveiliger. “Daarom is het voor spywarecriminelen ook interessant investeringen te doen in nieuwe geavanceerde technologieën.”

Webroot zegt een recordaantal van 527.136 sites gevonden te hebben die verantwoordelijk zijn voor de verzending van spyware. “Om besmetting van hun computers tegen te gaan, moeten gebruikers bewuster omgaan met het internet en email,” aldus Webroot. “Het installeren van een programma met anti-spyware is dan ook geen overbodige luxe.”