managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Baby’s hebben vis nodig

Posted by managing21 on augustus 19th, 2006

Zwangere vrouwen die veel vis eten, krijgen kindjes die zich tijdens de eerste achttien maanden van hun leven motorisch duidelijk beter ontwikkelen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het departement Early Nutrition and Development van het Universitair Medisch Centrum Groningen. 

“Baby’s die via de navelstreng al veel meervoudig onverzadigde vetzuren in hun bloed hebben gekregen, zijn na achttien maanden minder houterig en bewegen zich vloeiender,” aldus de onderzoekers. “Baby’s die voor de geboorte daarentegen veel transvetzuren, aanwezig in chips en snacks, in hun bloed hebben, ontwikkelen zich motorisch juist minder goed.”

“De resultaten tonen aan hoe groot de invloed van prenatale voeding op de ontwikkeling van een baby is,” aldus de onderzoekers. “Als vrouwen zwanger zijn, is het voor de motorische ontwikkeling van hun baby het beste als ze veel makreel en andere vette vis eten. Daar zitten namelijk veel visolie vetzuren in.”

Zo bleken die kinderen veel minder te struikelen over speeltuig dat ze zelf hebben neergelegd en bewegen ze zich volgens de onderzoekers ook vloeiender, minder houterig. “Zwangere vrouwen kunnen versnaperingen dan ook beter laten staan,” waarschuwen de onderzoekers.