managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Canada voert revisionistisch milieubeleid

Posted by managing21 on augustus 19th, 2006

Canada verdoezelt de gevolgen van het broeikaseffect. Dat zeggen leden van de oppositie en milieugroepen. Ze zijn verontwaardigd dat de Canadese regering informatie over het broeikaseffect en het Kyoto-protocol van overheidswebsites heeft verwijderd en dat milieugroepen niet betrokken worden bij besprekingen over een nieuw Canadees milieuplan. 

“De regeringswebsite over klimaatverandering werd zopas van het internet verwijderd,” aldus het magazine OneWorld. “Activisten zeggen dat eerder al het woord klimaatverandering overal op de site gewist.” De Canadese premier Stephen Harper is er niet van te overtuigen dat de klimaatverandering door de mens wordt veroorzaakt.

“Harper voert steeds aan dat de klimaatverandering een controversiële hypothese is,” aldus nog OneWorld. De Canadese regeringsleider steekt zijn kritiek op het klimaatverdrag van Kyoto dan ook niet onder stoelen of banken. Harper komt dit najaar met een eigen plan voor het milieu en klimaat in Canada.

De Liberale Partij, die in de oppositie zit, voert aan dat de regering-Harper revisionistische wetenschap beoefent door systematisch alle verwijzingen naar klimaatverandering te verwijderen uit overheidswebsites. Harper wordt er verder van beschuldigd banden te hebben met de olie-industrie. “Dit is een regering die klimaatverandering ontkent,” aldus de Liberale Partij. “De wetenschap bevalt hen niet, en nu willen ze die censureren.”

Ook Canadese milieugroepen hekelen het feit dat de door de regering buitengesloten worden uit de voorbereiding van het milieuplan dat de regering opstelt. De Canadese overheid voert aan dat in de plannen met een brede waaier aan visies rekening wordt gehouden. “In werkelijkheid wordt het publiek helemaal niet geraadpleegd,” voert de Saskatchewan Environmental Society aan.