managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Kodachrome verdwijnt uit Europa

Posted by managing21 on augustus 20th, 2006

Eind volgende maand sluit het Kodachrome-lab in Lausanne zijn deuren. Daarmee zal de technologie volledig uit Europa verdwenen zijn. Het product heeft zich volgens Kleurgamma volledig uit de markt geprijsd en het heeft volgens de betrokkenen dan ook geen zin om er nog verder mee door te gaan. 

“Commercieel loont het niet meer om de films te ontwikkelen,” meldt De Volkskrant. “Althans niet in Europa. Na de sluiting van het Kodak-lab in Lausanne moeten fotografen hun rolletjes voortaan naar de Verenigde staten struen. Dat betekent een wachttijd van drie weken.” Tot nu toe bedroeg de wachttijd één week.

De Kodachrome-technologie kwam in 1938 op de markt. “In tegenstelling tot andere kleurenfilms, zitten bij Kodachrome de kleuren niet al vooraf is de film,” aldus de krant. “Ze worden er pas tijdens het ontwikkelen aan toegevoegd. Daardoor kan de emulsie dun blijven, wat de helderheid sterk ten goede komt. Bovendien lopen de kleuren niet in elkaar over, waardoor ze scherp blijven.”

De digitalisering heeft echter het doodsvonnis betekend voor de technologie. Vele fotografen wensen immers niet te wachten op de ontwikkeling van hun filmrolletjes. “Fotografen uit de pers, mode en reclame kunnen zolang niet meer wachten,” schrijft de krant nog. “Bovendien zijn andere technieken, zoals Ektachrome, steeds beter geworden.”

In Europa gaat Kodachrome al jarenlang achteruit. Uiteindelijk bleef alleen het laboratorium in Lausanne over. Maar ook daar is het vanaf oktober definitief voorbij. Alles wordt dan gecentraliseerd in de Verenigde Staten. Dan behoren ook de Super 8-films van Kodachrome definitief tot het verleden. Die werden al sinds mei van vorig jaar niet meer verkocht.