managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Honduras beschuldigt olieproducenten

Posted by managing21 on augustus 20th, 2006

De grote olieproducenten zijn door de Hondurese ervan beschuldigd om een internationale aanbesteding rond de aankoop van brandstoffen te saboteren. Honduras wil goedkopere brandstof inslaan, maar zegt dat de grote producenten onder elkaar hebben afgesproken om de Hondurese pogingen te dwarsbomen. 

President Manuel Zelaya van Honduras wil aan de hand van een openbare aanbesteding een samenwerking tot stand brengen met een goedkopere brandstofleverancier. Het Zuid-Amerikaanse land wordt op dit ogenblik bevoorraad door Shell, Texaco en Esso. Volgens president Zelaya spelen de drie olieconcerns onder één hoedje om de voorgenomen aanbesteding te boycotten.

Zelaya zou een brief hebben ontvangen van de olieconcerns. Daarin zouden de producenten gemeld hebben dat ze niet zouden meewerken aan de aanbesteding. De betrokken maatschappijen ontkennen de aantijgingen en zeggen dat de markt open staat voor iedereen die brandstoffen willen importeren in het land.