managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Het mag gerust wat duurder zijn

Posted by managing21 on augustus 20th, 2006

Prijs is het meest verwaarloosde onderdeel van de marketingmix. Dat stelt economist Tony Cram, docent aan de Ashridge Business School in Engeland. Prijs wordt volgens hem immers niet beschouwd als een leuk onderwerp. Bovendien meent hij dat het effect van een prijsstrategie moeilijk te berekenen is, wat voor marketeers evenmin aantrekkelijk is. 

“Tachtig tot negentig procent van de verkeerde prijsbeslissingen heeft te maken met een te lage verkoopprijs,” staat te lezen in het boek ‘Smarter pricing. How to capture more value in your market’ van Tony Cram. “Dat is een gemiste kans, want prijs heeft de grootste invloed op de winstcijfers.”

Cram is van oordeel dat marketeers zich te weinig met de prijsbepaling bemoeien. “Het is makkelijker en vooral leuker na te denken over productverbeteringen en communicatie, dan achter het bureau een prijsbepalingsexercitie doen,” voert hij aan. “Marketeers zouden verrast zijn hoe succesvol ze kunnen zijn met een hogere prijs.”

Cram stelt dat bedrijven angst hebben om te duur te zijn. “Maar men moet de moed hebben om de klant een reden te geven waarom hij meer zou moeten betalen,” stipt hij aan. “Er wordt vandaag immers gestreefd naar het verschil en het unieke van de wensen en mogelijkheden van mensen.” Dat houdt volgens hem in dat ze voor bepaalde dingen meer willen betalen. “Goede marketeers zoeken mogelijkheden om te segmenteren en prijzen te differentiëren,” zegt hij nog.