managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Dubai wordt wereldwijde kunsthoofdstad

Posted by managing21 on augustus 20th, 2006

Dubai wordt over vijf jaar de kunsthoofdstad van de wereld. Dat stelt Michael Benson, woordvoerder van het Londense kunstorganisatiebureau Candle Star. Hij wijst erop dat de kunstwereld de Perzische Golf steeds meer als een afzetgebied begint te beschouwen. De regio begint kunst ook steeds meer als een toeristische trekpleister te bestempelen.

Candle Star heeft inmiddels een eerste beurs voor westerse kunst in het Midden-Oosten georganiseerd, maar wijst erop dat ook gerenommeerde westerse kunstinstellingen als de museumgroep Guggenheim en het veilinghuis Christie’s de Perzische Golf als een afzetmarkt beginnen te beschouwen.

De Guggenheimvestiging in Abu Dhabi moet trouwens een oppervlakte van dertigduizend meter krijgen en daarmee het grootste van de groep worden. De emir van het land wil daar 200 miljoen dollar voor betalen. De ontwerper wordt Frank Gehry, die ook tekende voor het Guggenheimmuseum in het Spaanse Bilbao. Christie’s start later dit jaar met tentoonstellingen in Dubai en heeft er tijdens de lente ook zijn eerste veiling georganiseerd.

Voor de oliestaten is de kunst een mogelijke toeristische trekpleister. Ook Qatar heeft zich op de kunstmarkt gegooid en toparchitecten als I.M. Pei en Santiago Calatrave aangetrokken voor de bouw van verscheidene musea.