managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on augustus 22nd, 2006

De Britse stad Milton Keynes krijgt mogelijk de primeur als het gaat om uitgebreide WiMax-dekking. Telecombedrijf Pipex, dat mede met geld van Intel is opgezet, gaat delen van de stad voorzien van snelle, draadloze internettoegang. Dit netwerk functioneert in tegenstelling tot WiFi over grote afstand. Steven Jewell, die in Milton Keynes aan het hoofd staat van de IT, zegt dat WiMax stukje bij beetje zal worden uitgerold in de Britse plaats. “Niet de hele stad zal vanaf het begin met WiMax worden gedekt,” merkt hij op. WiMax wordt door veel kenners gezien als een alternatief voor de huidige 3G-verbindingen voor laptops en mobiele telefoons. Het werkt ongeveer net zo snel als WiFi, maar dan over een afstand van enkele tientallen kilometers. 

De landbouw zal overal ter wereld met minder water meer voedsel moeten produceren. Maar watermanagers zijn er nog niet in geslaagd die sector daarvan te overtuigen. Dat heeft de Nederlandse prins Willem-Alexander in Stockholm gezegd bij de opening van de World Water Week. De mondiale landbouw gebruikt nog steeds 80 procent van de watervoorraad op aarde. Elk procent minder is een enorme stap voorwaarts, aldus de prins. Met ongeveer 30 procent van het totale waterverbruik is de Europese landbouw een belangrijke gebruiker van water. In Zuid-Europa neemt de irrigatie in de meeste landen meer dan 60 procent van het waterverbruik voor haar rekening terwijl dit in de noordelijke lidstaten varieert van nul tot ruim 30 procent. In sommige ontwikkelingslanden slorpt irrigatie tot 95 procent van het beschikbare water op. Irrigatie is de oorzaak van een aantal milieuproblemen, zoals overmatige onttrekking van grondwater, erosie en bodemverzilting.

De Japanse zakenman Daisuke Enomoto mag in september toch niet als toerist naar en met het Internationaal Ruimtestation vliegen, zo heeft een woordvoerder van het Russische ruimtevaartbureau Roskosmos bekendgemaakt. De Japanner is medisch niet geschikt bevonden. De kandidaat-ruimtetoerist zou normaal op 14 september met de Sojoez TMA-9 naar het ISS vliegen, om daar dan een week te verblijven. Bij de heenreis zou hij het gezelschap hebben van de Rus Michaïl Tjoerin en de Amerikaan Michael Lopez-Alegria. De plaatsvervanger van Enomoto wordt misschien de Amerikaanse Anousheh Ansari (38). “Andere opties zijn ook mogelijk,” voegde de woordvoerder eraan toe. Ook liet Panarin verstaan dat Enomoto mogelijk later kan vliegen na het nemen van bijkomende maatregelen. Hetzelfde overkwam Olsen in 2004, die om medische redenen zijn trip een jaar verdaagd zag.

De Amerikaanse fotograaf Joe Rosenthal, die een van de beroemdste foto’s van de Tweede Wereldoorlog maakte, is overleden. Hij stierf op 94-jarige leeftijd in een rusthuis in de buurt van San Francisco (Californië). In februari 1945 had Rosenthal op het felbevochten eiland Iwo Jima in de Pacific zes Amerikaanse mariniers bij het hijsen van de Amerikaanse vlag op de berg Suribachi gefotografeerd. De destijds 33-jarige oorlogsfotograaf werd voor de foto met de Pulitzer-prijs onderscheiden. Het onderwerp ging de hele wereld rond en was het voorwerp van een monumentaal oorlogsmonument in de buurt van de nationale begraafplaats Arlington (Virginia). Rosenthal vocht heel zijn leven tegen de beschuldiging dat hij de foto in scène had gezet. De foto werd genomen op de vijfde dag van een wekenlange bittere strijd om het strategisch belangrijke eiland, waarbij bijna 7.000 VS-soldaten en meer dan 20.000 Japanners sneuvelden.

China en Chili hebben een overeenkomst gesloten die vrijere handel tussen beide landen mogelijk maakt. Door het akkoord kan Chili de enorme Chinese markt eenvoudiger betreden. China op zijn beurt krijgt meer toegang tot de natuurlijke hulpbronnen in Chili, dat onder meer over grote koperreserves beschikt. Het is voor het eerst dat China een vrijhandelsakkoord met een Zuid-Amerikaans land sluit. China heeft door zijn snelle economische groei grote behoefte aan grondstoffen. Het land is de grootste verbruiker van koper, dat onder meer voor bedrading wordt gebruikt. Voor Chili betekent de overeenkomst eveneens een belangrijke impuls voor de economie. De overeenkomst voorziet in het schrappen van een reeks invoertarieven over en weer. Het gaat onder meer om Chileens koper en mineralen, groente, fruit en visolie. Voor China vallen invoerheffingen weg voor machines, televisies, printers, computers en auto’s. Met de handel tussen China en Chili was vorig jaar een bedrag gemoeid van 6,9 miljard dollar. In evenwicht is de handel overigens niet. Chili had in de eerste helft van dit jaar een handelsoverschot met China van 647 miljoen dollar.

Bij AOL heeft Maureen Govern, chief technology officer, haar ontslag aangeboden. Maureen Govern neemt de verantwoordelijkheid voor het openbaren van zoekdata van ruim 650.000 klanten. Snelle en vergaande excuses vorige week waren niet genoeg. Govern en de medewerkers werden het slachtoffer van de vergaande negatieve publiciteit over het voorval en de aanklacht van burgerrechtenorganisatie EFF. Het ontslag van Maureen Govern, die pas in september 2005 begon bij AOL, is een zwarte bladzijde in een mooie loopbaan die begon als onderzoeker bij het vermaarde Bell Laboratories in 1978, en via onder meer Motorola ging naar technisch directeur van Convergys. Ook de onderzoeker die de data op het web had geplaatst – om wetenschappers van data voor onderzoek te voorzien – en zijn chef moeten het veld ruimen. Voorlopig volgt John McKinley, de chef digitale diensten van AOL, Maureen Govern op.

Een urenlange reis in een auto, bus of trein geeft een net zo hoge kans op een trombose als een vliegreis. Bij reizen van meer dan vier uur verdubbelt de kans op een bloedprop in een ader. Tot nu toe gold vooral langdurig verblijf in een vliegtuig als riskant. Dat meer vormen van reizen trombosegevaar opleveren, blijkt uit een studie van onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), die dinsdag verscheen in het internettijdschrift PLoS Medicine. Ze deden onderzoek onder bijna 2000 patiënten die voor de eerste keer een trombose kregen. Van deze groep hadden er 233 langer dan vier uur gereisd in de acht weken voordat de trombose zich voordeed. De eerste week na de reis bleek het risico het grootst.

Investeringsbedrijf Permira Funds heeft de Britse budgethotelketen Travelodge voor 675 miljoen pond (990 miljoen euro) verkocht aan de investeringsmaatschappij DIC van de kroonprins van Dubai, sjeik Mohammed bin Rashid. Dubai International Capital (DIC) wil volgens de Sunday Times voor het begin van de Olympische Spelen in Londen in 2012 van Travelodge de grootste keten van goedkope hotelaccommodaties van de Britse hoofdstad maken. Comfort Inn neemt deze positie momenteel in. Permira heeft de keten drie jaar geleden voor 712 miljoen pond gekocht. Met een verkoop- en huurconstructie van 136 hotels heeft de investeringsmaatschappij 400 miljoen pond opgehaald. Travelodge telt 291 hotels waarvan 279 in het Verenigd Koninkrijk, negen in Ierland en drie in Spanje. DIC wil de komende vijf jaar de capaciteit vergroten naar 32.000 kamers.

De Russische aluminiumbedrijven RusAl en SUAL plannen een fusie tot de grootste aluminiumproducent ter wereld. Dat meldt de krant Kommersant. (belga) – Oleg Deripaska, de eigenaar van RusAl, zou 75 procent van de nieuwe firma – die een waarde zou hebben van 22 miljard dollar – in handen hebben. De rest zou naar Viktor Wekselberg (SUAL) en zijn partners gaan. De fusie zou in oktober officieel worden gemaakt, aldus de krant. De Russische president Vladimir Poetin zou de fusie al hebben goedgekeurd. Het Kremlin heeft als beleid om grote internationaal dominante Russische concerns te creëren. De totale productie van RusAl en SUAL was in 2005 zowat 3,7 miljoen ton. Dat is meer dan de 3,5 miljoen ton van de Amerikaanse en Canadese concurrenten Alcoa en Alcan.

Nadat de Engelse voetbalclubs Chelsea, Manchester United, Portsmouth en Aston Villa al in handen vielen van buitenlandse privé-investeerders, is er nu ook concrete interesse voor Newcastle United en Reading. Bij Reading zijn er hardnekkige geruchten over de komst van een Koreaanse investeerder, terwijl de Britse holding Belgravia gisteren bevestigde dat er prille overnamegesprekken lopen met Newcastle United. Belgravia kan nog buitenlandse concurrentie krijgen, bijvoorbeeld van het Amerikaanse hefboomfonds Polygon, dat eerder al genoemd werd als kandidaat-koper van Newcastle. Volgens specialisten is de huidige stormloop geen toeval. “De Premier League is de belangrijkste nationale voetbalcompetitie in de wereld en iedereen wil een stuk van de taart,” stellen ze. “Investeerders kijken vooral naar clubs met een rijke traditie en een grote supportersaanhang.” Belgravia, gevestigd op het belastingvriendelijke eiland Jersey, beheert een portefeuille van ruim 1,5 miljard euro voor rijke investeerders. Belgravia is al actief in de voetbalwereld via investeringen in affinity marketing voor clubs als Everton en Arsenal. Daarnaast investeert de holding ook in telecom, media, bouw en luchtvaart. Newcastle is op dit ogenblik grotendeels in handen van de ondernemer John Hall.

Meer Nieuws