managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Ook auto en bus zorgen voor hogere trombosekans

Posted by managing21 on augustus 22nd, 2006

Een urenlange tocht in een auto, bus of trein heeft een even hoog trombose-risico als een vliegtuigreis. Dat blijkt uit een studie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), waarbij gesteld wordt dat reizen van meer dan vier uur het risico op een bloedprop in een ader verdubbelen. Tot nu toe gold vooral langdurig verblijf in een vliegtuig als riskant. 

De eerste week na de reis bleek het risico het grootst. De onderzoekers vonden groepen mensen die een nog grotere kans op trombose hebben bij lange reizen. Vrouwen die de pil slikken, lopen in auto, bus of trein twintig keer zoveel risico. Maar voor hen is de kans lager dan in een vliegtuig.

Reizigers die een ernstig overgewicht hebben, lopen bij langdurige reizen over land een bijna tien keer zo hoog risico, maar bij vliegreizen werd dat effect niet gevonden, blijkt uit de gegevens van de Leidse onderzoekers. Ook reizigers met een grote of kleine lengte hebben een verhoogde kans. Maar er is volgens de onderzoekers ook een genetische aanleg.

De verhoogde kans op trombose wordt toegeschreven aan het lange stilzitten. Maar bij vliegreizen komt daar een extra factor bij omdat bij sommige risicogroepen de kans op een bloedstolling in de lucht hoger ligt.