managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on augustus 23rd, 2006

China en Rusland gaan samenwerken in een ruimtevaartmissie naar Mars. Volgens de Chinese krant People’s Daily zal in 2009 een Russisch ruimtevaartuig naar Mars gaan om bodemmonsters te nemen. Ook zal worden geland op een van de kleine manen van die planeet. De Chinezen leveren voor de missie belangrijke technologie voor bodemonderzoek. China heeft zich tot doel gesteld een belangrijke speler te worden in de ruimtevaart, naast Rusland en de Verenigde Staten. Peking, die al eerder astronauten de ruimte inschoot, heeft ook plannen voor maanlandingen. 

Britse automobilisten kunnen via een nieuwe website van oliemaatschappij BP de CO2-uitstoot van hun auto’s compenseren door te investeren in bijvoorbeeld de ontwikkeling van windmolenparken. Het gaat gemiddeld om een bedrag van jaarlijks 20 pond (29,50 euro). De internetpagina geeft inzicht in de jaarlijkse uitstoot per individuele automobilist. Een gemiddelde auto die jaarlijks zo’n 16.000 kilometer aflegt, stoot ongeveer 4 ton aan het schadelijke CO2 uit. BP biedt automobilisten de mogelijkheid geld te stoppen in windmolenparken en biomassacentrales. BP zelf verdient hier geen geld aan. Als het initiatief een succes wordt in Groot-Brittannië zal BP overwegen het ook in andere landen te introduceren.

Het Britse tabaksconcern Imperial Tobacco heeft voor 540 miljoen euro de wereldwijde merkrechten van Davidoff gekocht. De verkopende partij is de Duitse Tchibo-groep. De Tchibo-groep had in 2002 al een licentie verleend om sigaretten onder het handelsmerk Davidoff te produceren. Davidoff is een belangrijk internationaal merk om groei te bewerkstelligen, zo verklaarde het Britse concern woensdag de aankoop.

De directie van de Duitse autofabrikant Volkswagen heeft gedreigd een fabriek in Brazilië te sluiten. Het bestuur heeft de vakbonden in een conflict over een reorganisatie een ultimatum gesteld. Uiterlijk vrijdag moeten de bonden hebben ingestemd met het ontslag van 3600 medewerkers. Zo niet, dan sluit de fabriek in Anchieta zijn poorten. Dat heeft de Duitse zakenkrant Handelsblatt woensdag gemeld. Het dagblad baseert zich op een woordvoerster van het Duitse concern in Brazilië. In de fabriek in Anchieta werken 12.000 mensen. Volkswagen kondigde in het voorjaar aan 6000 van de 22.000 arbeidsplaatsen in Brazilië te willen schrappen. De maatregel zou nodig zijn om de kosten te drukken en de winst van het concern op te schroeven. Volkswagen heeft in Brazilië onder meer last van de dure munteenheid, de real. De hoge waarde van de munt zet een rem op de export. Ook de hoge grondstoffenprijzen spelen het bedrijf parten.

De prijs van koffie is dinsdag op de termijnmarkt in Londen op het hoogste niveau in meer dan zeven jaar beland. Dit komt vooral door een lage productie in Vietnam, een van de belangrijkste leveranciers van de koffiemarkt. In Londen werd voor robusta-koffie voor levering in november 1586 dollar per ton betaald, een piek die voor het laatst in mei 1999 was gezien. De prijs van koffie van robusta-kwaliteit, die veel wordt gebruikt in oploskoffie, is in een jaar tijd al bijna verdubbeld. De koffieproductie in Vietnam wordt geteisterd door hevige regenval, zo meldde de internationale koffieorganisatie dinsdag.

Hongarije wil rond 2010 voldoen aan de criteria die de Europese Unie stelt aan landen met de euro. Wanneer de munt dan moet worden ingevoerd, is niet bekend. Om te voldoen aan de eisen, zijn er fikse financiële maatregelen nodig, zo werd dinsdag duidelijk. Het tekort mag niet groter zijn dan 3 procent. Dit heeft betrekking op het saldo van de staatsinkomsten en de staatsuitgaven van het bruto binnenlands product (de totale waarde van alle geproduceerde goederen en diensten). Nu heeft Hongarije nog een tekort dat voor dit jaar wordt geschat op 8,6 procent. Dat is het grootste binnen de Europese Unie. In 2010 moet dat gedaald zijn tot 2,7 procent. De overheid denkt het tekort terug te kunnen dringen door de verhoging van belastingen. Verder moeten er hervormingen worden doorgevoerd in de gezondheidszorg en onderwijs. Ook dit moet zorgen voor extra middelen. Een eerder plan van de Hongaarse overheid werd in januari van tafel geveegd. Het was volgens de Europese Unie niet geloofwaardig.

Raghuram Rajan, de belangrijkste econoom van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), stapt begin volgend jaar op. Rajan keert terug naar de academische wereld, zo kondigde hij dinsdag aan. Rajan volgde eind 2003 Kenneth Rogoff op als leider van de onderzoeksstaf van het IMF. Hij is in die functie verantwoordelijk voor de World Economic Outlook, het halfjaarlijkse rapport van de instelling over de wereldeconomie. Rajan, Indiër van geboorte, gaat weer les geven aan de universiteit van Chicago. Hij had drie jaar vrijaf gekregen van de universiteit.

Een van de laatste overblijvende houten garnaalvissersboten, de Crangon, werd voorlopig beschermd als varend erfgoed. Over een jaar wordt de bescherming effectief. Zij houdt in dat de Vlaamse Gemeenschap eventuele herstellingswerken aan het schip zal subsidiëren, zoals dat gebeurt bij een monument. De Crangon wordt niet langer gebruikt voor de commerciële visserij, maar vaart nog altijd uit met groepen die willen kennismaken met de traditionele garnaalvisserij. Behalve de Oostendse vissersboot werden ook tien scheepswrakken die voor de Belgische kust liggen, voorlopig beschermd als maritiem erfgoed. Het gaat om vaartuigen van de Verenigde Oostindische Compagnie en om gezonken duikboten van de twee wereldoorlogen.

In 1994 besliste de Zuid-Afrikaanse regering dat ze de grond wilde teruggeven aan de zwarte gemeenschappen die onder het apartheidsregime van hun land werden verjaagd. Omdat het vrijwillig systeem niet bleek te functioneren, dreigt de regering nu met onteigeningen. Volgens het hoofd van de Land Claims Commission werpt de harde aanpak zijn vruchten af. “De blanke boeren werken nu wel mee omdat ze weten dat we met de zweep klaarstaan,” luidt het. De Restitution of Land Rights Act bepaalt dat zwarten hun vroegere grond kunnen terugkrijgen indien ze hun claim met eigendomsbewijzen kunnen staven. Tot hiertoe hebben 80.000 zwarte Zuid-Afrikanen een claim ingediend. Tegen eind 2008 moeten alle dossiers afgehandeld zijn. De Belgische ontwikkelingshulp heeft 6 miljoen euro besteed aan de begeleiding van de zwarte boeren. Tegen 2015 wil de regering dat 30 procent van de landbouwgrond in zwarte handen is. Dat is nu amper 4 procent. Hoe die massale landhervorming precies in zijn werk moet gaan, is echter niemand duidelijk.

Het internetverkeer van een klant van Belgacom is in de nacht van 16 op 17 augustus geanalyseerd op vraag van het gerecht. Dat is een primeur voor Belgacom, meldt de Franstalige krant Le Soir. Belgacom weigert te bevestigen dat er een officieel onderzoek is gevraagd op zijn internetnetwerk. Ook het parket en de federale politie willen de informatie niet bevestigen, maar toch lijkt het erop dat er wel degelijk een onderzoek is geopend. “De aankondiging dat vorige week een islamitische activiste, die erg actief is op het internet, is teruggekeerd naar België, zou een van de sleutels tot het dossier kunnen zijn,” schrijft Le Soir. De krant lijkt het te hebben over de weduwe van een van de moordenaars van commandant Massoud, Malika el-Aroud.

Meer Nieuws