managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Andy Green vestigt dieselrecord

Posted by managing21 on augustus 23rd, 2006

Een Britse experimentele auto heeft dinsdag in de Amerikaanse staat Utah een nieuw snelheidsrecord voor dieselvoertuigen gezet. Piloot Andy Green verpulverde met een tweemotorige JCB Diesel Max verpulverde het oude record, dat dateerde van 1973. Green haalde op de zoutvlakte van Bonneville een snelheid van 526 kilometer per uur. 

De JCB Dieselmax woog 2,7 ton. De wagen had een lengte van 9 meter en is 1,15 meter breed. Hij werd aangedreven door twee viercilinder motoren van 5 liter. Beide motoren waren gekoppeld aan een zestraps versnellingsbak. De JCB Dieselmax ontwikkelde daarmee een vermogen van 1.500 pk. Het chassis bestond uit een stalen buizenframe met opgelijmde koolstofvezel panelen.

Piloot Andy Green vestigde in 1997 ook al het absolute snelheidsrecord op het land, toen hij met de Thrust SSC een snelheid van meer dan 1.200 kilometer per uur realiseerde. Het oude dieselrecord stond tot nu toe op 377 kilometer per uur. Andy Green is piloot bij de Britse Royal Air Force.