managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Populariteit Nederlandse Wikipedia groeit snel

Posted by managing21 on augustus 23rd, 2006

Het gebruik van de Nederlandse versie van de gratis online encyclopedie Wikipedia kent een grote groei. Dat moet blijken uit een onderzoek van het online onderzoeksbureau Multiscope. Het bereik van de internetencyclopedie is op twee jaar tijd verviervoudigd, maar heeft volgens Multiscope nog een grote groeimarge. 

Eén op de drie internetgebruikers raadpleegt Wikipedia minstens eens per maand, hoewel de naamsbekendheid nog relatief laag is (37 procent). De verklaring zoekt Multiscope onder meer in de hoge waardering voor het digitale naslagwerk. De gebruikers geven Wikipedia gemiddeld een score van 81 procent. De site telt inmiddels meer dan 220.000 artikelen en 44.000 links verwijzen naar de site.

Gebruikers stellen de artikelen op Wikipedia zelf samen. De online encyclopedie is zo bijvoorbeeld erg actueel, maar soms gaat dat ten koste van de betrouwbaarheid. Oprichter Jimmy Wales hield de fanatiekste samenstellers onlangs voor dat ze de nadruk moeten verleggen naar kwaliteit in plaats van kwantiteit.

Het succes van Wikipedia staat volgens Multiscope niet op zichzelf. De website maakt deel uit van een internationale stroming van websites met informatie en (video)beelden die internetters zelf aanleveren. Het onderzoeksbureau noemt in hetzelfde rijtje sterk opkomende sites, zoals Youtube, MySpace en Flickr.