managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Europese onderzoeksbudgetten groeien 5 procent

Posted by managing21 on augustus 23rd, 2006

Europese bedrijven denken de volgende drie jaar hun uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling met 5 procent per jaar te verhogen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Europese Commissie. Die cijfers zijn een belangrijke toename tegenover een verhoging van 0,7 procent die in 2005 was voorzien. 

De grootste Europese onderzoekslanden zijn Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk. Nog populairder zijn echter de Verenigde Staten en China. Bedrijven blijken veel onderzoek in eigen huis te doen. Ze besteden gemiddeld 18 procent van hun onderzoek uit. De farmaceutische sector laat relatief het meeste research doen buiten de deur, bedrijven voor IT-hardware doen het minste beroep op externen.

De Europese Commissie noemt de groeiende onderzoeksvoornemens van de ruim vierhonderd ondervraagde bedrijven bemoedigend. Met een groeitempo van 5 procent doen Europese bedrijven het, wat de uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling betreft, minstens zo goed als hun Amerikaanse tegenhangers.

De landen van de Europese Unie streven naar minstens 3 procent stijging van de onderzoeksbestedingen per jaar. Doel is om de Europese economie zo moderner en concurrerender te maken en om banen te behouden.