managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Blogging als ochtendnieuws

Posted by managing21 on augustus 26th, 2006

De Cambridge Community Television (CCTV), een Amerikaanse specialist in mediatraining voor elektronische media, heeft een online documentaire gepubliceerd over de geschiedenis van de burgerjournalistiek (citizen journalism). Daarin wordt duidelijk gemaakt hoe deze trend zich van de pamfletten uit de zeventiende en achttiende eeuw heeft ontwikkeld tot de videoblogs van vandaag. 

“Citizen journalism is de journalistiek die bedreven wordt door iemand die geen journalist is,” zegt Lisa Williams van H20Town.info aan het begin van de video ‘Citizen Journalism: From Pamphlet to Blog’ (http://blip.tv/file/60931). De vijftien minuten durende video behandelt de geschiedenis van de officieuze journalisten door de eeuwen heen, van Thomas Paine in de achttiende eeuw tot de meer moderne versies van de burgerjournalistiek.

Thomas Paine was een Engels filosoof en revolutionair en speelde een belangrijke rol in de Amerikaanse en Franse revolutie. Met Benjamin Franklin reisde Paine mee van Londen naar Amerika, waar hij in 1776 het pamflet ‘On Common Sense’ schreef. Dat stuurde aan op een Amerikaanse onafhankelijkheid. Later raakte hij verder in conflict met de Britse overheid en vluchtte naar Frankrijk, waar hij in de Nationale Conventie was gekozen.

Ook daar raakte hij onmin met de Franse revolutionair Robespierre en dreigde hij onder de guillotine te komen. In de gevangenis schreef hij ‘Age of Reason’, een aanval tegen de georganiseerde religie. Uiteindelijk ontsnapte hij aan de guillotine en in 1796 publiceerde hij ‘Agrarian Justice’, waarin hij een systeem van sociale zekerheid voorstelde. Op vraag van Thomas Jefferson zou Paine in 1802 terugkeren naar de Verenigde Staten.

De publicaties van Paine zijn volgens de makers van de video een typisch voorbeeld van de oude burgerjournalistiek. Verder brengt de video getuigenissen van bloggoeroes zoals Ethan Zuckerman (Global Voices) en mediaspecialisten zoals John P. Stilgoe (Harvard) of Chris Daly (Boston University), die aanvoeren dat de kranten zwaar op hun kosten moeten bezuinigen omdat hun inkomsten door allerlei websites worden uitgehold.

Volgens Stilgoe is het trouwens niet ondenkbaar dat deze citizen journalists op een dag voor het ochtendnieuws zorgen in plaats van de traditionele kranten. Maar het meest opwindende is volgens de ondervraagden het feit dat de nieuwsgaring opnieuw in handen komt van de gewone man en dat er wereldwijd gelijktijdig met elkaar van gedachten kan gewisseld worden.