managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Joodse klacht tegen Karstadtquelle

Posted by managing21 on augustus 26th, 2006

De Jewish Claims Conference (JCC) heeft een klacht neergelegd tegen de Duitse winkelketen Karstadtquelle. Die wordt ervan beticht in de Nazi-periode Joodse eigendommen gestolen te hebben. De JCC eisen een schadevergoeding van 145 miljoen euro. Een Duitse vastgoedregulator heeft de klacht ontvankelijk verklaard. 

De JCC treedt in de rechtszaak op als vertegenwoordiger van de Wertheim-familie, die door de Nazi’s werd verplicht om zijn winkelketen te verkopen. De Joodse familie week daarna uit naar de Verenigde Staten. De betwiste eigendom bevindt in de het stadscentrum van Berlijn en werd in de jaren negentig door Karstadtquelle aangekocht. Karstadtquelle heeft al aangekondigd de klacht te zullen blijven aanvechten, desnoods tot bij het Europees gerechtshof.

Karstadtquelle voert aan dat de eigendom in haar bezit kwam toen de keten concurrent Hertie het voorbije decennium overnam. Hertie kreeg de betrokken site kort na de tweede wereldoorlog in zijn bezit. Die overname was bijzonder controversieel. Karstadtquelle verkocht de site in 1999 voor een bedrag van 145 miljoen euro, maar zegt niet verantwoordelijk te zijn voor de acties van de vorige eigenaar.

Wertheim was voor de tweede wereldoorlog een belangrijke Duitse winkelketen met een grote reeks vestigingen. Overlevende familieleden wonen in de Verenigde Staten. De vastgoedregulator stelt dat Karstadtquelle niet de wettelijke eigenaar is van de Berlijnse site en wees de eigendom toe aan de Joodse organisatie.