managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Tractorenfabriek geïnteresseerd in Jaguar

Posted by managing21 on augustus 26th, 2006

De Britse tractorenfabriek JCB zou kandidaat zijn om het luxemerk Jaguar over te nemen. Dat meldt de zakenkrant Financial Times. Jaguar is nog altijd eigendom van de Amerikaanse constructeur Ford, maar die zou van het Britse verlieslatende merk af willen en uitkijken naar mogelijke overnemers. 

JCB-directeur Anthony Bamford bevestigde tegenover de Financial Times dat zijn bedrijf interesse heeft in Jaguar. Hij voegde er echter aan toe dat JCB niet van plan is om Land Rover over te nemen. Ook Land Rover is een dochter van Ford en is door de Amerikaanse constructeur eveneens in de etalage gezet. Bij een overname zou JCB de productie verminderen. Dat was ook al in 2004 al gebeurd. Bij die operatie werden toen 1.150 banen geschrapt.

Het Britse tractorenbedrijf werd in 1945 opgericht met de bouw van landbouw- en graafmachines. Op dit ogenblik heeft het bedrijf wereldwijd meer dan 6.000 medewerkers en biedt het meer dan 250 verschillende modellen aan. Het bedrijf haalde zopas nog het nieuws met een geslaagde poging om het snelheidsrecord voor dieselmotoren te breken. De JCB Diesel Max haalde met piloot Andy Green op de zoutvlakte van het Amerikaanse Bonneville een snelheid van 526 kilometer per uur.