managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Tsjaad zet oliebedrijven aan de deur

Posted by managing21 on augustus 26th, 2006

De Tsjaadse president Idriss Deby heeft de oliebedrijven Chevron en Petronas het bevel gegeven het land te verlaten. De president zegt dat de twee concerns het vertikken om belastingen te betalen. De olievelden die onder het beheer van Chevron en Petronas vielen, zouden door de regering overgenomen worden.

Chevron en Petronas vormen een onderdeel van de olieproductie van Tsjaad, geleid door Exxon Mobil. Deby waarschuwde de twee oliebedrijven er tijdens een radiotoespraak dat ze amper 24 uur krijgen om met de evacuaties te beginnen. De activiteiten van beide bedrijven, goed voor zestig procent van de Tsjaadse productie, worden overgenomen door een nieuw staatsbedrijf.

Vermoed wordt dat Tsjaad voor de verdere ontwikkeling van de olieproductie een samenwerking zal zoeken met China, dat op zoek is naar Afrikaanse grondstoffen zoals metalen en petroleum. Eerder dit jaar brak Tsjaad zijn diplomatieke relaties met Taiwan en smeedde nauwere banden met China, dat ook al de grootste exporteur is van Angolese olie. China neemt ook in Soedan olie af.

Chevron en Petronas hebben samen met Exxon Mobil 4,2 miljard dollar geïnvesteerd in een bijna duizend kilometer lange pijplijn om de Tsjaadse olie te vervoeren naar de Kameroense havenstad Kribi. De investering kwam er na een goedkeuring van de Wereldbank en het feit dat Tsjaad een wet had goedgekeurd om het grootste gedeelte van de petroleuminkomsten te besteden aan gezondheid, opvoeding en infrastructuur.

Tsjaad kreeg van oktober 2003 tot december 2005 een bedrag van 307 miljoen dollar, ongeveer 12,5 procent van de totale petroleumexport. Maar de Wereldbank heeft eerder dit jaar een bedrag van 125 miljoen dollar petroleuminkomsten bevroren en bovendien nog eens de hulp aan het land met 124 miljoen dollar terug te schroeven omdat het land zijn beloftes rond de petroleuminkomsten niet was nagekomen.

Vorige maand kwamen de Wereldbank en de Tsjaadse regering tot een overeenkomst. Daarbij beloofde Tsjaad zeventig procent van zijn budget aan ontwikkelingsprogramma’s te besteden. In ruil daarvoor mag dertig procent van de inkomsten naar de staatskas vloeien.