managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Fuji-rolletjes uit Europa verdwenen

Posted by managing21 on augustus 27th, 2006

Vrijdagvoormiddag is in het Nederlandse Tilburg het laatste Europese fotorolletje van Fuji uit de fabriek gekomen. Met de sluiting van de fabriek gaan ook ongeveer 250 banen. De productie van de filmrolletjes zal voortaan exclusief in de Japanse thuisbasis van Fuji gebeuren.

 

Fuji heeft in Tilburg achttien jaar filmrolletjes vervaardigd voor de afzetmarkten in Europa, Afrika en het Midden-Oosten. Door de spectaculaire opmars van de digitale fotografie, ging de productie van gevoelige film op enkele jaren echter spectaculair achteruit. In 2001 werden in Tilburg nog tweehonderd miljoen fotorollejtes geproduceerd. Vijf jaar later was dat teruggebracht tot de helft.

Fuji stelt dat fotorolletjes een nicheproduct worden, zoals ook de vinyl-platen een marginaal product werden door de opkomst van de compact-disc. Dat betekent echter niet dat Fuji helemaal stopt met de productie van filmrolletjes. Die worden voortaan nog uitsluitend vervaardigd in Japan.

Fuji Tilburg gaat zich in de toekomst volledig richten op de productie van fotopapier en offsetplaten voor onder meer de krantensector.