managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Amerikaanse heksenjacht tegen BP

Posted by managing21 on augustus 29th, 2006

Oliegigant British Petroleum wordt in de Verenigde Staten op de rooster gelegd over zijn vermeende rol in de manipulaties van de wereldwijde markt van ruwe olie tussen 2002 en 2004. Het bedrijf zegt volop zijn medewerking te verlenen aan het onderzoek van de Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission (CFTC). 

Het onderzoek doet echter geen goed aan het imago van het bedrijf, dat in de Verenigde Staten al bijzonder wankel is. British Petroleum wordt immers ook ondervraagd over een olielek in Alaska en een ontploffing in een Texaanse olieraffinaderij in 2005, waarbij vijftien mensen het leven verloren.

De CFTC beticht British Petroleum er bovendien van dat het bedrijf in 2004 de propaanprijzen heeft proberen te manipuleren. Analisten stellen echter dat vele grote energiebedrijven dikwijls met koop- en verkoopopties werken. “BP staat bekend als een bijzonder agressieve speler op het gebied van transacties met ruwe olie,” vertelde Bruce Evers, analist bij Investec Henderson Crosthwaite, aan BBC News.

Evers stelde dat het vanuit dat opzicht dan ook al te gemakkelijk is om het Britse bedrijf van prijsmanipulaties te beschuldigen. “Het lijkt wel op een heksenjacht,” voerde hij aan. “Men zou evengoed andere bedrijven van dezelfde praktijken kunnen beschuldigen.”