managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on augustus 30th, 2006

De Russische staatsbank Vneshtorgbank heeft in de voorbije maanden een belang van vijf procent in het Europese lucht- en ruimtevaartconcern European Aeronautic Defence Space Company (EADS) opgebouwd. Volgens de Russische zakenkrant Vedomosti moest de bank 780 miljoen euro uittrekken voor het aandelenpakket. Vneshtorgbank, de op een na grootste bank van Rusland, profiteerde van de lage aandelenkoers van EADS, moederbedrijf van vliegtuigbouwer Airbus. Het aandeel EADS daalde medio juni met meer dan een kwart in waarde nadat het concern een winstwaarschuwing moest afgeven wegens productievertragingen bij de Airbus A380. De bank is van plan zijn belang verder uit te bouwen en gaat geen aandelen verkopen, aldus Vedomosti. EADS noch Vneshtorgbank wilde reageren op het nieuws. EADS is in Rusland in een felle strijd verwikkeld met zijn Amerikaanse rivaal Boeing om een miljardencontract voor de modernisatie van de verouderde vliegtuigvloot van de Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot. EADS werkt al met de Russische luchtvaartindustrie aan een reeks projecten. 

Werknemers in Azië profiteren nog onvoldoende van de snelle economische groei die de regio doormaakt. Het aantal nieuwe banen houdt geen gelijke tred met de groeicijfers. Bovendien laat de loonontwikkeling te wensen over en kijken veel mensen tegen lange werktijden aan. Dat blijkt uit een rapport van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). . Volgens de ILO loopt de bestrijding van de armoede in de regio vertraging op omdat er weinig fatsoenlijke banen bijkomen en veel mensen nog steeds gedwongen zijn vuil werk te doen. Uit het rapport blijkt dat de arbeidsproductiviteit in China en India sterk is toegenomen. Normaal zou dit moeten leiden tot hogere lonen, maar in India zijn mensen juist minder gaan verdienen. Ook in China ligt de verhouding scheef, maar minder erg. Toch moet ook in dat land nog veel gebeuren. In vijf jaar tijd nam de omvang van de economie daar met de helft toe, terwijl de werkgelegenheid met slechts vijf procent omhoog ging. De Aziatische beroepsbevolking wordt gevormd door 1,9 miljard mensen. Ongeveer een miljard personen moet zien rond te komen met minder dan 2 dollar per dag, aldus het rapport. Een groep van 330 miljoen mensen moet het met minder dan 1 dollar per dag doen.

De farmagigant Schering-Plough moet een boete betalen van 435 miljoen dollar wegens illegale marketing- en verkooppraktijken. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie dinsdag bekendgemaakt. De Amerikaanse farmagroep heeft een overheidsinstantie die de ziektekostenverzekering voor armen, veteranen en gehandicapten regelt, te hoge prijzen in rekening gebracht. Schering-Plough liet niet-gouvermentele organisaties minder voor bepaalde medicijnen betalen. Het ministerie heeft verder bepaald dat Schering-Plough niet meer mag deelnemen aan alle overheidsprogramma’s op het gebied van gezondheidszorg. De onderneming liet weten dat het betrokken management inmiddels is vervangen. Ook heeft ze al geld opzij gezet om de boete te betalen.

Nieuwe auto’s stoten nog te veel broeikasgas CO2 uit. De uitstoot is niet ver genoeg gedaald. Dat is de mening van de Europese Commissie. Overwogen wordt om de autofabrikanten dwingende eisen op te leggen. Tussen 1995 en 2004 is de gemiddelde CO2-uitstoot van een nieuwe wagen met 12,4 procent gedaald. Dat is volgens Europees industriecommissaris Günter Verheugen echter lang niet voldoende om tegen 2008 een beoogde daling van 25 procent te realiseren. De beperking van CO2 moet helpen om opwarming van de aarde tegen te gaan. De Europese Commissie meent dat het doel van 25 procent beperking ,maar haalbaar was. Om het doel alsnog te behalen zouden de nieuwe auto’s elk jaar drie tot vier procent minder broeikasgas moeten uitstoten. Een daling met één procent was de voorbije jaren echter al een zware opgave. De milieubeweging reageert teleurgesteld. “Het enige goede nieuws is dat de Europese Commissie harde eisen op tafel wil leggen,” aldus de Europese organisatie Transport and Environment. “De huidige afspraken zijn te vrijblijvend.”

Muziekuitgever Universal Music (Vivendi Universal) gaat in de Verenigde Staten en Canada gratis muziek aanbieden online. Dat gebeurt via een akkoord met het Amerikaanse bedrijf SpiralFrog. De dienst zal gefinancierd worden door publicitaire inlassingen. Universal Music Group, de grootste platenfabrikant ter wereld, zal eind 2006 zijn catalogus voorstellen op de website van SpiralFrog. Het gratis systeem is tot nu toe volledig nieuw en overtroeft het betalende systeem van Apple, de leider op het vlak van legale online muziek. Bij iTunes, een dienst van Apple waar je online tegen betaling muziek kan downloaden, kost een nummer 99 cent. Volgens SpiralFrog zal een gratis dienst die gefinancierd wordt via publiciteit, toelaten om te strijden tegen de muziekpiraterij via websites waar surfers illegaal muziek en video’s downloaden.

Laatstejaarsstudenten van de opleiding Milieuzorg van de Erasmushogeschool Brussel werken in Polen aan een project om de waterkwaliteit te meten met mosselen. De studenten ontwikkelen samen met Poolse wetenschappers apparatuur en software om het gedrag van driekhoeks- of zebramosselen te registreren en zo vergiftiging van het water te kunnen opsporen. De driekhoeks- of zebramossel leeft in zoetwater en filtert fijne voedseldeeltjes zoals plankton uit het water. Ze is zeer gevoelig voor gifstoffen. Het doel van het onderzoek is de reacties van de mosselen op giftig water te begrijpen. Als de onderzoekers ontdekken hoe de weekdieren reageren, kunnen ze aan hun gedrag zien of het water al dan niet geschikt is als drinkwater. Eerst probeerden onderzoekers de mosselen visueel te begrijpen. Later werden schelpen voorzien van elektroden en gekoppeld aan een computer. Die computer registreert voortdurend het openen en sluiten en kan dus waarschuwen wanneer de mosselen alarm slaan.

De Duitse luchthaven Berlijn-Tempelhof wordt op 31 oktober 2007 gesloten. De luchthaven is de oudste van de drie luchthavens van Berlijn. Meerdere luchtvaartmaatschappijen willen naar het gerecht trekken om de beslissing aan te vechten. De luchthaven Berlin Tempelhof wordt gesloten omdat de luchthaven Berlin Schönefeld uitgebreid wordt tot luchthaven van de hoofdstad Berlin Brandenburg International (BBI). De werken aan de luchthaven starten op 5 september. Uiteindelijk zal ook de West-Berlijnse luchthaven Tegel in 2011 gesloten worden. Tempelhof wordt wegens zijn stedelijke ligging vooral door zakenreizigers gebruikt. Toch kampt de luchthaven met een jaarlijks verlies van 8 miljoen euro. Tempelhof werd in 1923 geopend. De luchthaven raakte bekend toen de geallieerden in 1948-1949 Tempelhof gebruikten om West-Berlijn te bevoorraden met levensmiddelen tijdens de blokkade van de Sovjet-Unie. Tempelhof werd daardoor een synoniem voor de vrije wereld.

De Europese commissie overweegt extra subsidies voor het TV-kanaal Euronews om de uitzendingen ook in het Arabisch te vertalen. Europa wil met het initiatief de banden met de moslimwereld verbeteren. Dat maakte Europees Commissaris voor communicatie Margot Wallström bekend. Wallström zoekt nog 3 tot 5 miljoen euro voor de Arabische vertaling, maar dekt die niet meer in haar budget te kunnen vrijmaken. Een samenwerking met de Libanese tv-zender LBC om de kosten te drukken, behoort tot de mogelijkheden.Euronews wordt op dit moment aangeboden in zeven talen (Engels, Frans, Duits, Italiaans, Portugees, Spaans en Russisch). De zender bereikt wereldwijd ongeveer 156 miljoen gezinnen.

Als de Duitse Opelfabriek in Bochum de nieuwe Astra niet krijgt toegewezen, verdwijnen er 2.500 banen in de fabriek. Dat verklaarden anonieme bronnen aan het tijdschrift Focus Money. Het nieuwe Astramodel wordt geïntroduceerd in 2009 en zal in slechts twee vestigingen worden gebouwd. Bochum treedt in competitie met Antwerpen, Polen, Zweden en Groot-Brittannië. De huidige Astra wordt in vier fabrieken gebouwd, waaronder Bochum en Antwerpen. In de Duitse vestiging worden 244.000 voertuigen per jaar geproduceerd, waarvan een derde Astra’s. Opel Antwerpen bouwde vorig jaar 245.000 Astra’s. De vakbonden meldden inmiddels dat de directie van General Motors mogelijk een shift wil schrappen in Antwerpen of Bochum en dat de kans groot is dat dit in Antwerpen zal zijn, wat duizend banen zou kosten. Een beslissing hierover zou volgens de vakbonden dit jaar nog worden genomen.

Mannen maken meer brokken in het verkeer dan vrouwen. Uit een recente studie van verzekeraar Corona Direct blijkt dat de schadekost die mannen in het verkeer veroorzaken, ruim 5 procent hoger ligt dan bij vrouwen. Volgens Corona Direct is het aantal pk van een wagen ook recht evenredig met het testosterongehalte, aangezien vrouwen doorgaans met wagens rijden die een lager pk-gehalte hebben dan die van mannen. Van de vrouwelijke chauffeurs rijdt 38 procent met een auto met minder dan 68 pk, tegenover 18 procent van de mannen. Vrouwen en gepensioneerden kiezen volgens Corona Direct ook vaker dan mannen voor een kilometerverzekering. De prijs van die autoverzekering hangt af van het aantal afgelegde kilometers en is daarom populairder bij vrouwen en gepensioneerden, twee groepen die doorgaans het aantal gereden kilometers beperken.

Meer Nieuws