managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Generatie X botst op Grijze Plafond

Posted by managing21 on augustus 30th, 2006

Het is voor twintigers en dertigers bijzonder moeilijk om promotie te maken op het werk. Dat schrijft het Amerikaanse zakenmagazine Fortune. Als reden wordt daarvoor het zogenaamde ‘Grijze Plafond’ genoemd. De vorige generaties willen immers niet met pensioen gaan en versperren de weg voor de jongeren. 

“Twintigers en dertigers hebben een probleem op het werk,” aldus Fortune. “Ze kloppen geregeld meer dan vijftien uur per dag en de directie verwacht dat er in het weekend ook thuis wordt doorgewerkt.” Maar ondanks al die werkijver, laat promotie heel dikwijls eindeloos op zich wachten.

Het probleem heeft volgens Fortune een demografische oorsprong. “De generatie die werd geboren tussen 1946 en 1964 bestaat uit 77 miljoen Amerikanen,” aldus het magazine. “Dit zijn de zogenaamde Babyboomers. Generatie Y, de generatie daar vlak achter, is al iets kleiner. Generatie X, die in het begin jaren zeventig werd geboren, is veel kleiner.”

Hierdoor moet deze laatste generatie volgens Fortune zeker nog een jaar of tien wachten voordat er een gerede kans komt om naar directieniveau te promoveren, vooral ook omdat de babyboomers en Generatie Y niet met pensioen willen gaan. Om toch aan de bak te kunnen komen, moet deze generatie uitwijken naar het buitenland of een eigen bedrijf opzetten. Ook een mentor of aan de slag kan in een klein bedrijf kan helpen.