managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Opnieuw grote Duitse vleesfraude

Posted by managing21 on september 2nd, 2006

Bij twee groothandelaars van vlees zijn in de Duitse deelstaat tientallen tonnen bedorven vlees ontdekt. In totaal zou het nu al gaan om negentig ton kalkoen-, varkens- en rundvlees waar de vervaldatum al vier jaar verstreken was. Het vlees werd vooral verkocht aan shoarmazaken en Aziatische restaurants en zou zowel in Duitsland als elders in de Europese Unie verdeeld zijn. 

De zaak ging aan het rollen na een anonieme telefoon bij de politie van München. Daarna volgde een inval bij enkele groothandelaars en een aantal restaurants. Van de twintig steekproeven bleker er zeventien niet in orde te zijn. In sommige gevallen zag het vlees er volgens de Duitse media groenig en weerzinwekkend uit. De Duitse autoriteiten stellen echter dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid.

Een gedeelte van het bedorven vlees zou onder meer via Nederland naar Hong Kong verscheept worden. De Duitse politie kon nog net een vertrekkensklaar transport onderscheppen. Het vlees zou volgens het eerste onderzoek afkomstig zijn uit onder meer Thailand en Zuid-Amerika.

Duitsland werd ook vorig jaar al opgeschrikt door een grote vleesfraude, waarbij ongeschikt vlees toch in de handel werd gebracht.