managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Collectief ontslag per e-mail

Posted by managing21 on september 2nd, 2006

De Amerikaanse elektronicaketen RadioShack uit Fort Worth heeft vierhonderd medewerkers met een e-mail van hun ontslag op de hoogte gebracht. De directie koos naar eigen zeggen voor een dergelijke procedure omwille van de efficiency. Maar het bedrijf krijgt wel veel kritiek omwille van de inhumane behandeling van het personeel. 

RadioShack had eerder deze maand een reorganisatie aangekondigd. Enkele dagen geleden kregen de betrokken werknemers via het intranet een bericht dat er voor hen helaas geen plaats meer was op het bedrijf. Ze kregen een half uur tijd om hun spullen te pakken en afscheid te nemen van hun collega’s.

Een woordvoerder van het bedrijf stelde dat het belangrijk was om de mensen zo snel mogelijk op de hoogte te stellen van hun ontslag. De directie liet ook weten dat het ontslag op een vriendelijke en professionele manier werd afgehandeld. De Amerikaanse hoogleraar management Derrick D’Souza stelt echter dat de directie tijd had moeten uittrekken om de medewerkers persoonlijk van de persoonlijke tijding op de hoogte te brengen.

RadioShack wil met de reorganisatie zijn concurrentiepositie verbeteren. In totaal werden vijfhonderd vestigingen gesloten en werden distributiecentra samengevoegd. Het bedrijf wordt geleid door Julian Day, een gewezen topman van de winkelketen K-Mart. Ook die staat niet echt bekend om zijn personeelsvriendelijk beleid.

Eerder dit jaar werd een verkoopster van een Britse zaak met een sms-boodschap van haar ontslag op de hoogte gebracht. De vrouw was met ziekteverlof. De winkeldirectie stelde dat het sms-bericht paste in de huidige jeugdcultuur. Bovendien werd er opgemerkt dat de vrouw kosten en moeite bespaard bleven om naar het werk te komen en daar het slechte nieuws te vernemen.