managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Polen soepeler voor gastarbeiders

Posted by managing21 on september 2nd, 2006

Poolse gasterbeiders moeten in West-Europa het tekort aan arbeidskrachten komen opvullen, maar dat betekent meteen dat Polen zelf met een hele reeks niet ingevulde vacatures wordt geconfronteerd. Dus heeft het land zijn wetgeving voor buitenlandse arbeidskrachten moeten verspoelenen. 

Het wordt voor arbeidskrachten uit Oost-Europa en Turkije gemakkelijker om in Polen aan de slag te kunnen. Dat heeft het Poolse ministerie van arbeid eerder deze week bekend gemaakt. Op die manier probeert het land de uitstroom van werknemers naar de Europese Unie op te vangen.

Seizoensarbeiders uit Rusland, Wit-Rusland en Oekraïene moeten volgens de nieuwe Poolse wetgeving niet langer een werkvergunning aanvragen. Daarmee hoopt de Poolse regering in te spelen op de klacht van Poolse landbouwers, die niet langer voldoende werknemers blijken te kunnen vinden. Turken die minsten vijf in Polen hebben gewoond en daar vier jaar hebben gewerkt, hoeven evenmin hun werkvergunning te verlengen.

Sind de toetreding tot de Europese Unie hebben al enkele honderdduizenden Polen hun vaderland verlaten om in West-Europa aan de slag te gaan. De lonen liggen in de Europese Unie immers nog een pak hoger dan in Polen, terwijl er in West-Europa ook een grote nood is aan extra arbeidskrachten.