managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Veel achtergelaten laptops op Britse luchthavens

Posted by managing21 on september 4th, 2006

Veertig procent van alle mobiele apparatuur die op Britse luchthavens de voorbije zomer werden achtergelaten, worden nooit teruggevraagd. Dat blijkt uit een onderzoek van de mobiele beveiliger Pointsec. De onderzoekers stellen daarbij dat de Britten blijkbaar veel nonchalanter met hun toestellen omspringen dan andere Europeanen en Australiërs. 

“Elke dag worden er op de afdeling van verloren voorwerpen van de Londense luchthaven Heathrow ongeveer vijf laptops en tien gsm-toestellen binnen gebracht,” schrijft het magazine The Register. “Maar amper zestig procent van de rechtmatige eigenaars komt ooit opdagen.” De rest gaat na drie maanden naar locale veilinghuizen. Heathrow veilt op die manier elk jaar ongeveer 730 laptops en 1.460 mobiele telefoons.

Sinds de terroristische dreiging van de voorbije maand de Britse luchthavenautoriteiten tot strengere veiligheidsmaatregelen heeft aangezet en passagiers hun draagbare computers niet langer in hun handbagage mogen meenemen, is het aantal verloren laptops dramatisch gestegen. “Het lijkt alsof passagiers liever een schadeclaim indienen bij hun verzekering dan het verlies zelf proberen op te lossen,” aldus nog The Register.

Pointsec voegt er aan toe dat ook dit een veiligheidsprobleem betekent. Op sommige computers staat immers vertrouwelijke en zakelijke informatie die dan door anderen kan gelezen worden. “Eén op vier van de verloren toestellen heeft geen enkele veiligheidstechnologie geïnstalleerd,” stipt het rapport aan. “Dat kan zware gevolgen hebben wanneer de gegevens in handen vallen van dieven van identiteitsgegevens.”

Volgens Pointsec gaan Britten blijkbaar veel nonchalanter op met hun toestellen dan anere Europeanen. In Zweden wordt honderd procent van alle laptops gerecupereerd door hun eigenaars, op uitzondering van de nationale luchthaven Arlanda, waar een kwart van de toestellen niet meer wordt opgehaald. Ook zestig procent van de gsm-toestellen wordt er teruggehaald. In Arlanda is dat dertig procent.

In Noorwegen komt 95 procent van de verloren laptops uiteindelijk nog terecht, maar bij gsm-toestellen bedraagt dat slechts tien procent. In Finland bedragen die cijfers respectievelijk 91 procent en 50 procent. In Australië worden eveneens alle laptops gerecupereerd, maar geen enkele mobiele telefoon. “Wellicht maken mensen zich weinig zorgen om hun gsm-toestellen omdat die toch relatief goedkoop zijn,” aldus Pointsec.